"Ми не хотіли їхати, але залишатися було страшно"

1383 0

Ми у соцмережах:

29-річна кримська татарка Адель з трьома дітьми приїхала до Львова ще 11 березня. Прийняла її у себе львівська родина Мар'яни і Тараса, обом по 26 років. У цій родині поки немає дітей, вони живуть удвох. Адель розповідає, що подружилася з львівською родиною, допомагає їм по господарству. Готувала вже для них татарські страви, а Мар'яна показувала їй, як ліпити вареники. Дітям у Львові подобається.

"Ми живемо в Севастополі, винаймали квартиру, але нас налякали російські військові, вони стріляли, — розповідає Адель, — російські солдати нічого не пояснювали, казали, що є такий наказ. За освітою я бухгалтер, працювала в банку, зараз перебуваю в декретній відпустці. Не знаю, на скільки часу ми приїхали, сподіваємося, що це тимчасово. Чоловік залишився там. Телефонує, турбується про нас. Каже, що після нашого від'їзду ситуація стала ще напруженішою. Я не хотіла їхати так далеко, і діти не хотіли, але страшно було залишатися. Нам допомагають, оселилися в родині, яка живе у трикімнатній квартирі, нам виділили дві кімнати. Поки що дітей влаштували у Львові в дитячий садок". За даними Львівської облдержадміністрації, приїжджають з Криму в основному жінки з дітьми — кримські татари. 1945 жителів Криму і південно-східних областей (Харківська, Херсонська, Одеська, Запорізька) мають намір виїхати на тимчасове проживання у Львівську область. На гарячу лінію Львівської обласної ради, відкриту для жителів південно-східних областей України і Криму, звернулося 397 сімей, вони виявили бажання тимчасово проживати в Львівській області. Прийняти біженців у своїх будинках готові 375 сімей з Львівської області. На тимчасове проживання влаштовано 1070 біженців. Сім'я Адель — скоріше виняток, в основному приїжджають дуже бідні люди, які в Криму займалися сільським господарством. Деякі з дорослих не знають ні української, ні російської мови. Вкрай неохоче спілкуються з кимсь або розповідають про себе. Фотографувати себе не дозволяють і відмовляються називати прізвища. "Я не хочу, щоб росіяни дізналися, що я тут. Коли хтось дізнається, що я сюди поїхав, у нас заберуть і землю, і будинок. Тому я навіть не скажу, з якого ми населеного пункту, ми боїмося", — каже татарин пенсійного віку, який відмовився назвати своє ім'я і з якого району Криму він приїхав.

Довідково

За інформацією департаменту соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації, на тимчасове проживання влаштовано 1425 осіб з Криму та південно-східних областей України, з них 828 — дорослі, 597 — діти. "На "гарячу лінію" Львівської обласної ради та адміністрації уже звернулись 476 сімей, які хочуть тимчасово проживати на Львівщині", — повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення Оксана Яковець. Водночас ведеться облік родин, які готові прийняти на тимчасове проживання переселенців з Криму. Станом на 4 квітня 2014 року на "гарячу лінію" зголосилось 560 таких сімей. Крім того, приватні підприємці надали харчі для десяти багатодітних сімей. Готують також продуктові набори ще для восьми таких сімей. При потребі допомогу (теплі речі, постіль, ліки, спеціальні ліжка тощо) надаватиме Всесвітня організація "Лікарі без кордонів" та Львівське Товариство Червоного Хреста. Міжнародна організація ЮНІСЕФ надала 200 наборів із санітарно-гігієнічними предметами, які передано переселеним сім'ям. Також гуманітарна допомога (дитячі речі, іграшки, ліки) надійшла від спонсорів з Польщі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також