Миші поблизу Вараша ледь не звели чоловіка у могилу

2449 0

Ми у соцмережах:

Миші поблизу Вараша ледь не звели чоловіка у могилу

У Вараській територіальній громаді зареєстровано випадок кишкового ієрсиніозу. Чоловік тривалий час проживав та харчувався в умовах з порушенням правил особистої гігієни та вживав їжу, яка зберігалася в закритому приміщенні нежитлового будинку, де можливий доступ гризунів.

Хворого доставили у важкому стані, з ознаками зневоднення, висипом на тілі, розладами шлунково-кишкового тракту. На сьогодні йому надали необхідну медичну допомогу. Стан хворого -  середньої важкості. У вогнищі проведені профілактичні заходи.

Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб повідомляє, що  через військові дії в нашій країні багато людей проживає в неприйнятних умовах життя. Харчі внаслідок недотримання умов зберігання швидко псуються. Вода та їжа не завжди відповідають санітарним вимогам, умови дотримання правил гігієни порушуються, що може спричинити виникнення інфекційних захворювань, зокрема кишкового ієрсиніозу.

Кишковий ієрсиніоз – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується загальною інтоксикацією, ураженням травної системи і інших органів (печінка, суглоби), токсикоалергійною симптоматикою, тяжким перебігом.

Збудник захворювання – Yersinia enterocolitica. Резервуаром інфекції в природі є домашні тварини та мишовидні гризуни. Людина може заразитися при вживанні забруднених збудниками продуктів, що не пройшли термічної обробки, особливо після тривалого зберігання в холодильнику чи підвалі, рідше - води. Бактерії ієрсиній швидко гинуть під дією сонячних променів та при висушуванні, при нагріванні до 60°С упродовж 30 хвилин, при кип’ятінні – через 10 секунд. Дезінфекційні засоби вбивають збудник упродовж 1-2 годин.

Симптоми кишкового ієрсініозу: гострий початок з підвищенням температури тіла до 38,5-39,5°C, напади різкого болю у животі без чіткої локалізації, рідше – у ділянці пупка, у правій здухвинній ділянці, діареї, 5-15 разів на добу і більше, нерідко з домішками крові й слизу, нудота, блювання, біль в м’язах і суглобах, часто безсоння. У перші 3-4 дні хвороби можлива поява різноманітного висипу, збільшення периферійних лімфатичних вузлів.

Неспецифічна профілактика ієрсініозу полягає в дотриманні правил зберігання продуктів та технології приготування і реалізації їжі. Продукти потрібно зберігати в приміщеннях, недоступних для гризунів. Для запобігання забрудненню овочів та коренеплодів – звільняти сховища для городини від старих овочів, перед завантаженням, проводити дезінфекцію, білити стіни та підлогу, підсушувати на сонці тару, у разі тривалого зберігання періодично їх перебирати. Продукти, на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати, в разі необхідності - обов’язково піддати термічній обробці. Велику роль у боротьбі з мишовидними гризунами відіграє систематичне проведення дератизаційних заходів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також