«Моя донька ледь не загинула… через лікаря»

3195 0

Ми у соцмережах:

«Моя донька ледь не загинула… через лікаря»

Раїса Бичкова, мешканка Квасилова, що у Рівенському районі, нещодавно ледь не втратила молодшу доньку — 12-річній Вікторії лікар призначила препарат, неприйнятний для її організму.

— У 2005 році у моєї доньки виник набряк Квінке через гіперчутливість до антибіотика еритроміцину, — розповідає пані Раїса. — Тоді вона лікувалася в обласному шкірвендиспансері й медики в її медичній картці червоним кольором записали, що еритроміцин їй вживати не можна. Однак 29 листопада торік у Вікторії в школі на уроках підвищилася температура до 38 градусів. Шкільна медсестра відвела її до педіатра у нашу селищну амбулаторію. Оскільки до лікаря була черга, медсестра залишила Вікторію чекати на прийом, а сама повернулася до школи. Педіатр, оглянувши доньку, призначила їй антибіотик макротусин. Наступного дня вранці я купила цей препарат, залишила його доньці, а сама пішла на роботу. Коли повернулася увечері, побачила, що мою дитину всю обсипало, від чого в неї свербіло все тіло, по ньому пішли набряки. Я викликала «швидку». З діагнозом гіперчутливість до еритроміцину, набряк Квінке Вікторію доставили в реанімацію обласної дитячої лікарні. Виявилося, що до складу макротусину входить еритроміцин, який доньці вживати не можна. Чотири дні медики реанімації боролися за життя Вікторії. Потім їй довелося ще тривалий час лікуватися амбулаторно. Головний лікар амбулаторії, коли я прийшла до нього після того, що трапилося і пообіцяла скаржитися, сказав мені, що потреби призначати макротусин доньці, коли в неї підвищилася температура, не було. В той же день увечері до мене зателефонувала педіатр і замість вибачення за помилку сказала, що їй байдуже, куди я скаржитимуся, оскільки її зять працює в управлінні юстиції, тому їй ніхто нічого зробити не зможе. Після цього я звернулася у Рівенську районну прокуратуру. Спочатку в порушенні кримінальної справи за неналежне виконання медпрацівником своїх обов’язків, що призвело до тяжких наслідків, мені було відмовлено на підставі того, що, як записано у постанові прокуратури, «в діях лікаря відсутні ознаки злочину». Однак після того, як було призначено нового прокурора області, розгляд справи було поновлено. Я давала покази в прокуратурі, а потім і донька у присутності вчителя, після чого все-таки порушили кримінальну справу. Нині слідство завершено і матеріали прокуратури передано до суду. Я також звернулася туди з позовом про стягнення з лікаря моральної компенсації за завдану шкоду здоров’ю доньки. Педіатра ж нашої амбулаторії за таке «кваліфіковане» надання допомоги покарали доганою і обіцяли знизити їй кваліфікацію.

Коментар Федір Аннєнков, лікар-інспектор Рівенського районного відділу охорони здоров’я: — Ми провели службове розслідування. Факт призначення дитині препарату, на який у неї є алергія, підтвердився. На нараді за участю головних лікарів ми заслухали лікаря, який зробив це призначення. Випадок цей став повчальним для інших медиків. Ми також звернулися до обласного управління охорони здоров’я у кваліфікаційну комісію, щоб та встановила, чи відповідає кваліфікація даного лікаря наявній категорії.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також