Мозоль на п’ятці? Лікуйте кишечник, або Про що розповість деформація стопи

3777 0

Ми у соцмережах:

Мозоль на п’ятці? Лікуйте кишечник, або Про що розповість деформація стопи

Проблема, про яку розповімо, стосується кожного другого. Натертості, натоптиші, зроговіння шкіри, мозолі — усі ці жахи переслідують людей, яким доводиться носити незручне взуття. Ми довідалися, як з ними боротися.

Дефекти, і не тільки — Перша й основна причина — неправильне взуття, — розповідає дерматолог Єгор Киричевський. — Якщо у вас немає дефектів розвитку стопи і ви носите зручні туфлі, такі проблеми виникнути не повинні. Але це, на жаль, теорія, а на практиці бажане часто не збігається з тим, що маємо — адже довідатися, наскільки зручна та чи інша модель туфель, можливо, лише поносивши їх день-другий. А взуття з каблуком вище п’яти сантиметрів не може бути зручним за визначенням. — Одна з проблем — якщо в людини кривий перший палець, який повернутий до центру стопи, — розповідає В’ячеслав Карась, ортопед-травматолог. — Через це збоку росте «кісточка». Вузьке і незручне взуття деформує палець ще більше, а згодом викривляються і другий, і третій. У результаті, крім дискомфорту, виникає біль. Є люди, які після 50-ти вже не можуть підібрати взуття — таких розмірів досягає деформація! Бідолахам доводиться ходити в мокасинах і тапочках, а про модельне взуття забути назавжди. Адже універсального лікування цього захворювання не існує. Більше того, думки фахівців про природу проблеми різняться: одні вважають, що вона — генетична, інші — що набута. Та ж історія і з мозолями. — На ранніх стадіях деформації допоможуть спеціальні вставки між пальцями, — продовжує В’ячеслав Карась. — Але, на жаль, стопа все одно буде деформуватися. Єдиний дієвий метод — оперативне втручання. Друга проблема, від чого страждають наші ніжки, — защемлення тильного нерва стопи. Відбувається подібне знов-таки через вузьке взуття або туго зав’язані шнурівки і викликає біль і оніміння. Виявляється защемлення найчастіше після 30-ти, а найкращий спосіб боротьби з цією напастю — профілактика. Радуйте себе масажами, розслаблюючими ваннами для ніг і не носіть вузьких туфель! — Стопа morton — ще одна з розповсюджених і досить хворобливих проблем, — пояснює ортопед. — У нормальної людини перша плюснова кістка (йде до великого пальця) трохи довша або на рівні інших. Якщо ж вона виявляється коротшою, то збільшується навантаження на другу плюснову кістку, під другим-третім пальцем виникають натоптиші й мозолі, починає боліти кістка. Лікування просте: зручне взуття і спеціальні ортопедичні устілки.

Паримо, ріжемо і шкребемо — Проблема незручного взуття — дуже серйозна, — вважає Єгор Киричевський. — Річ у тім, що людина асиметрична, і, відповідно, ноги в неї не зовсім однакові. Якщо ви купуєте якісне взуття, воно розношується. Якщо ні — виникають натертості. Роговий шар шкіри може товщати в десятки разів, і виникає омозолення — те, що в народі іменують натоптишами. Воно може поширитися на всю підошву. Щоб уникнути неприємностей, купіть пемзу і саліцилову мазь (5%), а про незручні туфлі-”човники» забудьте. Серед найпоширеніших народних методів — гарячі ванночки. Наприклад, 10 г соди, 20 г мила на 1 л води. Або відваріть склянку рису в 3 л води, опустіть ноги в гарячий відвар і тримайте, поки не охолоне. Після ванн спробуйте зняти натоптиші пемзою. На ніч рекомендується прикладати до п’ят прополіс, лимон або цибулю. — Якщо на підошву відбувається точковий вплив, може розвинутися мозоль, що іде всередину тканин і викликає сильний біль, — говорить Єгор Киричевський. — Старі мозолі потрібно знімати за допомогою скальпеля. Здійснює цю процедуру дерматолог або хірург. При сильно пророслих мозолях може виникнути кровотеча, тому звертатися з такою проблемою в косметичний салон небажано. До того ж при проведенні подібної операції необхідна анестезія.

Зроговіння з’являється неспроста Давні китайці склали перелік активних зон на підошвах, які пов’язані з внутрішніми органами. Якщо в цих зонах утворилися натоптиші або мозолі, які не зникають навіть після лікувальної профілактики, шукайте болячку у відповідному органі. Китайці вважають, що омозолення або тріщини навколо п’ят свідчать про проблеми суглобів. Натоптиші на зовнішньому боці ступні — індикатор проблем із хребтом. Перехідне омозолення з п’яти на внутрішній бік підошви говорить про те, що потрібно обстежити кишечник. Мозоль під правим мізинцем свідчить, що не в нормі печінка, під лівим — серце. Якщо омозолення охоплює зону чотирьох пальців (без першого) — неблагополучна нервова система, а якщо мозолями покриті зовнішні краї великих пальців — порушена робота щитовидної залози. Жінкам мозоль під великим пальцем підкаже про початок дисфункції придатків, а чоловікам — про простатит.

Думки ТАК Віктор Бондаренко, костюмер кіно: — Жінка і каблук — речі нероздільні. Я взагалі не розумію, хто придумав випускати кеди для дівчат: вони ж у них як жаби — відразу губиться фігура. Високий каблук дає стрункість, підкреслює красу ніг, і візуально дівчина здається стрункішою, вищою. А чи шкідливо це — я ніколи не задумувався. Скоріше за все, залежить від якості взуття. Якщо це модельне взуття від дизайнера або індивідуального пошиття, воно не може погано впливати на ногу. А ті, хто носить дешеві туфлі, нехай роблять масажі і вдома ходять у тапочках — для розвантаження. НІ Єгор Киричевський, дерматолог: — Взуття потрібно носити, орієнтуючись не на моду, а на індивідуальну будову тіла. На щастя, нині вибір настільки різноманітний, що можна обійтися без крайностей: десятисантиметрові каблуки або калоші. Існує достатня кількість красивого зручного взуття. Якщо говорити про каблуки, то я вважаю, що дівчатам вони пасують, але, як лікар, переконаний, що модельне взуття можна носити у вихідні, увечері, але не протягом робочого дня. У крайньому разі, варто брати із собою змінну пару. Незручне взуття щодня — прямий шлях до деформаційного артрозу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також