На хутір прадіда приїхало 250 нащадків

2084 0

Ми у соцмережах:

На хутір прадіда приїхало 250 нащадків

Рівнянин Олексій Таргонський вирішив більше довідатись про свій рід і розшукав своїх родичів: Таргонських виявилось 500, а Ковалевичів (по материній лінії) — понад 800. На зустріч, яку влаштували на хуторі на Рокитнівщині, де жив прадід п.Олексія, щоправда, приїхало менше родичів.

П ро свого прадіда Кузьму Ковалевича Олексій Таргонський нічого не знав, його мама уникала спогадів про того, від кого пішов її рід. Тож Олексій вирішив дізнатися, ким же був його прадід, уже після смерті матері: — Ідея виникла спонтанно. Після маминих роковин розмовляв я з нашими сусідами на батьківщині, в Рокитнівському районі. Тоді старожили й розповіли мені про прадіда Кузьму Ковалевича, який жив на хуторі. Нині від того, що там господарювали люди, і сліду не лишилося. Але за розповідями тих, хто ще пам'ятав, де жив прадід, я навіть знайшов, де була його хата. Як мені розповідали, прадід був заможним господарем, виховував восьмеро дітей. Проте у 65 років прадіда арештували і відправили у заслання на 10 років. Саме тому мама нам ніколи й не розповідала про свого діда. Справу свого прадіда я розшукав у міліцейському архіві, у папці було навіть фото, зроблене під час його ув'язнення. В архіві прочитати всю справу не дозволили, лише зачитали уривки, з яких і стало зрозуміло, за що Кузьму Ковалевича арештували. Причина, за яку прадід із 65 до 75 років пробув у Сибірі, шокувала. У справі записано, що відбуватиме Кузьма Ковалевич покарання за свого зятя, члена банди ОУН-УПА. Та найпарадоксальніше те, що і зятем той чоловік, за кого прадід відсидів у в'язниці, на той час йому не був. У його справі, що лежить нині якраз біля дідової, записано, що увесь його злочин у тому, що мав рушницю і ховав її у лісі. Проте те, що Кузьма Ковалевич не був винний, визнали лише у 1990 році.

Шукали себе у "родинному дереві"
Олексій Таргонський, нащадок Кузьми Ковалевича, вирішив зібрати на хуторі, де жив прадід, увесь його рід, спочатку навіть не здогадуючись, який він великий: — Виявилося, що прадід Кузьма має 837 нащадків. Найбільше і нині живе на Рокитнівщині, є й такі, хто живе у США, Росії, Білорусі. Багато хто повмирав, але ідея зібрати хоч частину роду мене не полишала. Знаючи дідову історію, я намалював родинне дерево, аби показати родичам на зустрічі. Я навіть не здогадувався, що приїде аж 250 людей. Багатьох на зустрічі ми бачили уперше. Усім було цікаво. Особливо дітям, які норовили віднайти своє ім'я у родинному дереві, побоюючись, що їх пропустили. Але не пропустили нікого. Наприкінці домовилися, що збиратимемося щороку. До речі, Олексій Таргонський зібрав рід і татового діда: — Таргонських виявилося менше — десь 500, а на зустріч приїхало близько 100. Зустрічалися на хуторі, якого вже також давно немає. Лише згадка. А вже родина по лінії маминого тата збиралася без мене — не зміг тоді бути. Правда, родоводи таки склав на усіх. Бо ж як тільки почав досліджувати лінію Кузьми Ковалевича, інші почали ображатися, чому, мовляв, лише цю гілку взяв. Тож вирішив родовід відтворити від усіх прадідів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також