На війну відправлять «Піони», «Гвоздики» та «Гіацинти»

3039 0

Ми у соцмережах:

На війну відправлять «Піони», «Гвоздики» та «Гіацинти»

На Рівненщині ремонтрують військову техніку, яка простояла просто неба десятки років. На артилерійській базі неподалік Рівного нині вирує робота у три зміни.

База

Тут ремонтують техніку, яка простояла просто неба десятки років
— Готуємо сюрпризи для сепаратистів, — говорить командир частини Вадим Рудніцький. — Наприклад, "Піони". Ця артилерія одна з найпотужніших у світі. Це 203-міліметрова гармата, яку створили для стрільби як осколочно-фугасними, так і ядерними боєприпасами на відстань до 47 кілометрів. Один снаряд важить 110 кілограмів. Цей комплекс 2С7 був знятий з озброєння наприкінці 90-х років, бо тоді Україна відмовилася від ядерної зброї. Тепер "Піони" повертаються у стрій. Зможуть уражати цілі за буферною зоною і при цьому не порушувати Мінські домовленості. Військові запевняють, що навчилися ремонтувати техніку у десятки разів дешевше, ніж це зроблять великі підприємства. Зокрема, капремонт одного "Піона" обійшовся б в 1,8 мільйона гривень на Шепетівському ремонтному заводі.
База
Вадим Рудніцький, командир частини
— А ми самі за три тижні доведемо його до ладу і відправимо у зону АТО, — говорить Вадим Рудніцький. Те, що раніше іржавіло просто неба, тепер пішло в бокси на ремонт — гармати "Гіацинти" та "Гвоздики", системи залпового вогню "Гради", БТР і вантажівки. Запчастини часто беруть з іншої техніки і з двох машин збирають одну. Дещо місцеві майстри навіть вдосконалили. Наприклад, облаштували бойову розвідувально-дозорну машину двома кулеметами, щоб прикривати солдатів під вогнем. Турель обертається на 360 градусів. А модернізована транспортно-зарядна система підвезе 80 снарядів для "Граду", що вистачить якраз на два залпи. Між собою військові говорять, що якби не конфлікт на сході, їхню частину уже давно розформували би. Зробити це в Міноборони намагалися вже разів шість. А тепер робочих рук навіть бракує — слюсарів, малярів, токарів, чистильників металу. Допомогти взявся голова обласної ради Михайло Кириллов: База — Область фінансувати Збройні сили не має можливості. Тому підтримуємо інакше — шукали майстрів для роботи у частині по селах, через центри зайнятості. Знайшли військовим навіть хорошого коваля. Щоправда, зарплати невеликі — до 1500 гривень. Близько півсотні мешканців північних районів уже готові взятися до роботи. Їх поселять у інтернаті неподалік, треба лише легенький ремонт там зробити. Добровільно армії допомагають студенти-механіки з НУВГП, які самі добираються сюди з Рівного. Група студентів за п'ять днів 6 мінометів відновила. Техніку, яку привезли на ремонт із зони АТО, легко відрізнити за білими смугами на корпусі. Бійці також часто малюють через трафарет тризуби — по одному за кожного підбитого сепаратиста. Проблема в іншому, зауважує Вадим Рудніцький — часто цією технікою не вміють користуватися: — От нещодавно були тут лейтенант та водій, які привезли на ремонт міномет зі сходу. Наші майстри глянули, і виявилося, що його всього лиш треба було почистити. Тому в нас техніку тепер ремонтують самі екіпажі, щоб знали, як вона влаштована.
Олена Власова.
tag:Ремонт техніки для АТО


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також