Направте мене у село

2335 0

Ми у соцмережах:

Направте мене у село

Наполегливе навчання в університеті не дає жодної гарантії, що студент після його закінчення знайде роботу. Проте є такі студенти, які не переймаються майбутнім працевлаштуванням, бо знають, що, здобувши освіту, гарантовано отримають посаду за своїм профілем. Це ті, хто під час вступу отримав цільове направлення на навчання. Видають такі направлення майже всі обласні структури державних органів. Після навчання усіх, хто вступав за направленням, відправляють на роботу. Правда, переважно туди, звідки абітурієнт родом.

У міліції шукають, кому дати направлення

Чи не найбільше цільових направлень видає обласне управління МВС: у Львівський державний університет внутрішніх справ, де область має найбільше гарантованих місць, у Національну академію внутрішніх справ, Одеський державний університет внутрішніх справ, Харківський національний університет внутрішніх справ та інші навчальні заклади МВС. Видають направлення тим, хто хоче бути слідчим, працювати у кримінальному блоці чи міліції громадської безпеки. Абітурієнт сам може обрати напрям і місце навчання. Головне, кажуть в управлінні, аби були охочі, бо через останні події в Україні третина рівненських батьків забрала заяви з управління про цільове направлення для своїх дітей. Милиционер_село_1 — Спершу подали заявки близько 200 вступників, а тепер лишилося менше 140, — розповідає старший інспектор з особливих доручень відділу укомплектування та проходження служби управління кадрових забезпечень УМВС у Рівненській області Наталія Радько. - Проте ми до першого липня ще видаватимемо направлення, тож будемо раді, якщо абітурієнти прийдуть до нас. Проте не всім, хто подав заявки, видадуть направлення. Абітурієнт повинен пройти співбесіду та психологічний тест, має бути фізично здоровим (в управлінні направляють вступників на медобстеження) та повинен здавати ЗНО з історії, української мови і літератури та іноземної або математики. Як зазначають в УМВС, багатьом доведеться відмовити через стан їхнього здоров'я — з кожним роком він, до слова, погіршується. За подібними умовами видають направлення і в УСБУ — в Інститут підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки України Національного університету "Юридична академія України імені Ярослава Мудрого" та власне Академію СБУ в Києві, проте Рівненщина у цих навчальних закладах має лише кілька місць. Обласна прокуратура також щороку направляла кілька десятків абітурієнтів, бо мала вісім місць у Харківській юридичній академії та одеській, але цього року Генпрокуратура не надала Рівненщині жодного місця у профільних вишах. Пов'язують це з тим, що в структурі має відбутися суттєве скорочення. Додамо також, що обласне управління юстиції направляє на навчання, до прикладу, майбутніх суддів, проте кількість місць за цим профілем для абітурієнтів незначна.

Лише сільським

41 державне місце закріплене за управлінням освіти області у педагогічних закладах Рівненщини, Волині та навіть столиці. Щонайменше двох дітей управління повинне направити на кожне місце.Тож взяти направлення тим, хто мріє стати вчителем, — не проблема. - Проте направлення — не гарантія того, що дитина поступить, — розповідає начальник обласного управління освіти Григорій Таргонський. — Між вступниками все одно відбувається конкурс, хоча й, можливо, не такий великий, як під час вступу на загальних підставах. Ми видаємо направлення учням лише з сіл або селищ і лише на прохання певних районів, де бракує якихось спеціалістів і куди абітурієнт згодом поїде працювати. Лише вступникам із сільської місцевості видають направлення і в управлінні охорони здоров'я, яке має 21 місце у медуніверситетах у Чернівцях, Івано-Франківську, Львові, Тернополі та Києві. Проте для отримання направлення вступники повинні привезти лист від головного лікаря з району, де вони живуть, що у цей край потрібні спеціалісти. Після інтернатури випускники (а дають направлення на педіатрію, лікувальну справу та стоматологію) переважно потраплять у сільську місцевість, де бракує лікарів. Зокрема, в області особливо великий попит на медпрацівників з вищою освітою на Рокитнівщині. Отримати направлення також можна в департаменті агропромислового розвитку. Там поки що не знають, скільки бюджетних місць виділять на область цього року, проте вони посилають на навчання у спеціалізовані виші тих, хто хоче бути агрономом, зоотехніком, інженером-електриком і т.п.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також