Не буває їжі без "хімії"!

1635 0

Ми у соцмережах:

Не буває їжі без

Їжа — це 100% хімії. Згідно з таблицею Менделєєва, у всьому, що нас оточує, присутня хімія. Єдина відмінність, що є в хімічних сполуках, — вони можуть бути взяті з природи в натуральному вигляді, а можуть бути штучно синтезовані людиною. Все складається з певних хімічних елементів — навіть сама людина. Хімік-технолог Сергій Бєлков вивчає склад харчових продуктів і охоче висловлює свою думку з приводу "хімічної їжі".

Хімія Все натуральне не означає корисне! Людина, яка сама готує для себе їжу, точно знає, з чого вона зроблена, навіть якщо вона займається приготуванням за допомогою хімії. Простежити особливості натурального складу їжі набагато складніше. Наприклад, звичайний огірок. У ньому міститься багато вітамінів і води, а ось у пухирцях є... справжнісінька отрута проти комах і речовини, що сильно пахнуть, для приманювання паразитичних ос. Дуже наочно абсурдність наших знань про хімічний склад продуктів можна продемонструвати на прикладі картопляних чіпсів. У їхньому складі можна виявити глутамат, ароматизатори та соланін — отруйну речовину, в надлишку присутню в позеленілих бульбах картоплі. Якщо розкласти чіпси на складові, то більш отруйною буде якраз та частина, що зроблена з натуральної сировини — картоплі. А те, що було виготовлено штучно, менш шкідливо! Гірчиця така пекуча завдяки алілізотіоцианату — ця речовина виробляється при пошкодженні рослини і служить захистом від комах. І цей природний засіб від шкідників ми вживаємо в їжу. Продовжувати можна довго, наводячи приклади потужних хімічних сполук, які спочатку присутні в продуктах, до того як в процес приготування їжі втручається учений-хімік. Щоб продовжувати термін придатності продуктів, робити їх смачнішими і безпечнішими для здоров'я, людина навчилася додавати в їжу консерванти. Найперший штучний ароматизатор придумала людина, яка смажила м'ясо на багатті. Адже в природі запаху смаженого м'яса не існує! Ще факт: зелена кава не пахне. Цей продукт, який всі звикли називати 100-% натуральною кавою, виходить в результаті спеціальної термічної обробки, в умовах, далеких від природних. Вся їжа утворюється хімічним шляхом. Натуральний продукт — не означає корисний, корисність їжі потрібно оцінювати, розглядаючи склад кожної окремо взятої молекули. Корисна вона чи шкідлива — головне питання, а питання її походження є другорядним. Якщо на упаковці продукту розписано консерванти, є буква Е, лимонна кислота і стабілізатори, це не завжди вказує на поганий хімічний склад. Багато консервантів надзвичайно корисні, без них нікуди: сіра ковбаса без консервантів набагато небезпечніша. У ній зазвичай не міститься нітриту натрію, потужної антибактеріальної речовини, яка перешкоджає розвитку ботулізму. До винаходу нітриту натрію ця хвороба була дуже поширена, отруїтися продуктами без всяких консервантів дуже легко, особливо м'ясними...


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також