Не сип мені сіль на цукор

1299 0

Ми у соцмережах:

Не сип мені сіль на цукор

Надлишок солодощів у спеку може "посадити" серце, а солоне руйнує пам'ять. Нові дослідження вчених і думки експертів про те, в якій кількості ці продукти безпечні.

Серед ласунів найбільше гіпертоніків

Експерти Наукового центру здоров'я в Х'юстоні опублікували дослідження, що вживання занадто великої кількості цукру може викликати серцевий напад або навіть раптову зупинку серця. Особливо в спеку, коли навантаження на серцево-судинну систему зростає і кров стає густішою. Інше дослідження — від фахівців Американського центру з контролю і профілактики захворювань — показало, що у завзятих ласунів ризик розвитку хвороб серця в кілька разів вищий, ніж у тих, хто їсть солодощі час від часу. Вся справа в одній маленькій молекулі глюкозо-6-фосфату (G6P). Вони накопичуються в організмі любителів цукерок і тортиків і заважають серцю нормально качати кров. А саме — зменшують скоротливу здатність міокарда, в результаті чого сердечку битися все важче. Автор дослідження, доктор кардіології Генріх Тагмайєр, вважає, що відмова від шкідливих дрібниць справді може зберегти серце здоровим: — Лікарі можуть дати сечогінні засоби, щоб не допускати набряків, і препарати для серцевого ритму. Але поки серце ще здорове, кожному під силу взяти під контроль своє харчування і відмовитися від великої кількості солі (норма ВООЗ — до 3-5 грамів на добу) і цукру (не більше 30 грамів, тобто три чайні ложки). А середньостатистичний житель США з'їдає за день більше 120 грамів різних солодощів (від булочок до газованої води).

Думка фахівця

Світлана Бережна, дієтолог-гастроентеролог: — Люди, які зловживають швидкими вуглеводами (солодощами, випічкою, білим хлібом), як правило, мають більш слабке серце, частіше страждають на гіпертонію. Причини — у зміні метаболізму за вуглеводним типом. До речі, я раджу і здоровим людям їсти менше солодкого влітку — не більше чайної ложки на день. По-перше, надлишок вуглеводів підсилює потовиділення, що в спеку особливо недоречно, а по-друге, викликає посилену спрагу. У нас з американцями подібні проблеми. Ми теж вживаємо занадто багато швидких вуглеводів. Тільки в Штатах це кола, маффіни і картопля фрі, а у нас макарони низької якості, любов до батонів і тортиків із солодким чайком. Ми в середньому з'їдаємо близько 100 грамів цукру на день (не в чистому вигляді, звичайно, а разом з напоями, стравами, хлібом). Що ж до того, який цукор обирати, то, звичайно, найбільш некорисний — білий рафінований. У ньому найбільше швидких вуглеводів. Коричневий тростинний або карамельний діють на організм не так агресивно, але це не означає, що їх можна їсти ложками. У них кращий мінеральний склад (у коричневому цукрі є кальцій, залізо, калій), але калорійність також велика.

Надлишок солі б'є по мозку, а нестача — по обміну речовин

Якщо вживати в їжу багато солі (більше 5 грамів на день) і при цьому мало рухатися, це негативно позначається на судинах, веде до гіпертонії. Це вже відомий факт. Нове ж трирічне дослідження 1200 американців показало: надлишок солі має негативний ефект ще й на мозок людини. Доведено зв'язок між споживанням солі і діяльністю мозку. Люди, які щодня перевищували норми вживання солі, з віком починали гірше справлятися з тестами на пам'ять та інтелектуальні здібності. І характер у солеманів псувався частіше, ніж у тих, хто байдужий до соління: вони ставали буркотливими, примхливими, дратівливими. Виходить, сіль впливає не тільки на артеріальний тиск, а й на обмінні процеси не тільки в судинах головного мозку, але і в його глибинних структурах, які відповідають за здібності людини.
 

Думка фахівця

Тамара Огієва, лікар-кардіолог: — Повна відмова від кухонної солі теж шкідлива для організму і може призвести до порушення обміну речовин і кислотно-лужного балансу, що в підсумку теж вдарить по серцево-судинній системі. У спекотну погоду це особливо актуально: ми втрачаємо дуже багато рідини, а сіль рідину в організмі затримує. Тому щоб уникнути зневоднення, радять пити трохи підсолену воду. До того ж іони натрію (які ми отримуємо з кухонної солі) — це перевізники корисних речовин в нашому організмі. Так що справа скоріше не в самій наявності солі в раціоні людини, а в її кількості та якості. Щоб сіль не нашкодила організму, головне — знизити споживання продуктів з так званою прихованою сіллю, яка використовується як консервант у ковбасах, особливо копчених, сосисках, сардельках. Вживати ж в їжу краще морську харчову сіль або рожеву гімалайську — вона краще засвоюється організмом і багата різними мікроелементами. Також можна замість солі іноді використовувати сушену морську капусту. Солити страви вже після приготування, краще порційно. Тоді відразу буде зрозуміло, скільки солі ви їсте, і контролювати себе. І намагайтеся, щоб денна норма солі не зашкалювала за половину чайної ложки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також