Небезпеки фастфуду

1495 0

Ми у соцмережах:

Небезпеки фастфуду

Дієтологи стверджують, що фастфуд дуже шкідливий. Адже, по-перше, майже будь-яка страва складається з суміші несумісних продуктів (наприклад, калорійної булки і м`яса), политих різними соусами. По-друге, при виготовленні рідко використовують продукти хорошої якості. І нарешті, щедро поливаючи з`їдену їжу солодкою газованою водою або розчинною кавою, ви не залишаєте своєму організму шансів залишитися здоровим. Вживати фастфуд чи ні — особиста справа кожного. Головне — не захоплюватися.

Гамбургер.257 Ккал. Безпечно: 1 шт. на два тижні. З`ївши один великий гамбургер, ви на 50% вичерпаєте свій щоденний ліміт по солі і шкідливих жирах. А нехтуючи нормою, матимете проблеми з серцево-судинною, травною, нервовою і сечостатевою системою. Котлетка для гамбургера приготовлена на розжареному грилі і, отже, може містити канцерогени (саме гриль створює таку температуру, при якій і відбувається виділення канцерогенів), а вони здатні викликати розвиток онкологічних захворювань. У булочці і соусі є купа харчових добавок, консервантів і підсилювачів смаку, які у великих кількостях можуть стати причиною алергій і проблем з травленням. Картопля фрі. 340 Ккал (середня порція). Безпечно: одна порція на тиждень — 250 г. У складі 100 г картоплі близько 8 грамів трансжирів. Це речовини ненатурального походження, які утворюються в основному при виробництві маргарину і неодноразовому нагріванні олії. Трансжири збільшують рівень холестерину в крові, тому підвищують ризик захворювань серцево-судинної системи. Вони мають властивість втручатися в клітинний метаболізм і провокувати переродження здорових клітин в ракові. Крім того, потрапивши в клітину, трансжир перекриває їй "кисень" — припиняє процес перенесення в неї поживних речовин через мембрану. В результаті цього клітина не одержує повноцінного живлення і накопичує токсини. Це веде до інсулінозалежного цукрового діабету. Піца. 450 Ккал (шматочок). Безпечно: 1 шматочок на тиждень. Піца, яку продають в ларках, найчастіше приготовлена з використанням ковбаси, а не м'яса або морепродуктів, а значить, може взагалі не містити натурального білка — будівельного матеріалу для організму. Регулярна нестача білків викликає уповільнення росту і розвитку у дітей, а у дорослих зміни в печінці, гормонального фону, погіршення засвоєння поживних речовин, проблеми з серцем, погіршення пам`яті і працездатності. Все це пов`язано з тим, що білки беруть участь практично у всіх процесах організму. Крім того, наша травна система розрахована на грубу клітковину, якої в піці немає взагалі. Звідси закрепи. З`їдена вдень піца створить відчуття "помилкової ситості" — оскільки така їжа не приносить користі, не дає достатньої кількості нутрієнтів, і організм відчуватиме в них постійну нестачу. Хот-дог. 300 Ккал. Безпечно: 1 шт. на місяць. У звичайному хот-дозі 45% шкідливих (насичених) жирів, більше третини денної норми (38%) солі, а також 1,5 г щонайшкідливіших трансжирів. Сосиска дуже рідко буває м`ясною і, як правило, містить сою, крохмаль і фосфати, які, затримуючи воду, збільшують об`єм сосиски. Крім того, сосиски щедро присмачені консервантами, які продовжують їхній термін зберігання. Майонез і кетчуп теж найдешевші, з масою харчових добавок і мінімумом яєць. Все це провокує серйозні проблеми в роботі органів ШКТ. А "поганий" холестерин з трансжирів ушкоджує оболонку внутрішньої стінки судини, накопичується в ній, внаслідок чого утворюються атеросклерозні бляшки, які потім тверднуть і закупорюють судину. Шаурма.Більш як 1000 Ккал. Безпечно: 1 шт. на місяць. У шаурмі міститься майже 120 г жиру, а це майже вдвічі більше від денної норми. Тому якщо їсти шаурму регулярно, можна значно додати у вазі. М'ясо повинне бути курячим і очищеним від шкідливої шкірки (у ній багато холестерину). Інакше це велике навантаження на серце. Крім того, стежте, якими соусами заливають вашу шаурму (в ідеалі вона взагалі не повинна їх містити): соуси швидко псуються надворі, містять багато "хімії" і надзвичайно калорійні. Чіпси. 600 Ккал в 100 г. Безпечно: 100 г на тиждень. Більшість чіпсів — не скибочки хрусткої картоплі, а спресовані і обсмажені суміші крохмалів. А це ще калорійніше і веде до ожиріння. Звичайно, є виробники, які використовують для приготування чіпсів справжню картоплю. Але найчастіше — генномодифіковану, тому що її бульби великі, рівні і непошкоджені. Але навіть якщо використовується справжня картопля, все корисне, що є в ній, при активному смаженні руйнується, і вона набуває інших властивостей — канцерогенних. Крім того, чіпси — це "бомба сповільненої дії", яка може стати причиною серйозних захворювань серця. Винуватець цього — речовина акриламід, небезпечний канцероген, який утворюється при смаженні крохмалю на жирі. Крім нього, в чіпсах під час обсмажування утворюється гідрогенізований жир, який призводить до утворення "поганого" холестерину, — а це в перспективі атеросклероз, тромбофлебіт та інші небезпечні захворювання. Окремо варто сказати про чіпси "зі смаком". Звичайно, ні про який бекон або ікру мова не йде. Замість них там ароматизатори і підсилювачі смаку, які провокують печію, гастрити, алергію і проблеми з роботою кишечнику. І останнє: у чіпсах рекордна кількість солі зі всіх продуктів "сміттєвої їжі". Це реальний шанс отримати порушення обміну речовин і серцеві захворювання (вміст великої кількості солі в раціоні сприяє затриманню води в тканинах організму, а це веде до підвищення артеріального тиску, що створює додаткове навантаження для серця). Розчинна кава. 70 Ккал. Безпечно: раз на тиждень. Склад: екстракт кавових зерен, вода. Жирні і висококалорійні страви фастфуду і без того небезпечні для здоров'я. А якщо запивати їх солодкою кавою або газованою водою з кофеїном, то вміст цукру в крові збільшується до критичних величин. Якщо цукор залишається в крові тривалий час, це завдасть непоправної шкоди здоров'ю. Стінки кровоносних судин "просочуються" надмірною кількістю цукру, втрачають свою еластичність, стоншуються, легко травмуються. Там, де вони рвуться, виникають дрібні крововиливи. Внаслідок цього виникає різке погіршення зору, оніміння і болі в кінцівках і т.д. Те ж саме відбувається в оболонках нервів. Солодка газована вода. 103 Ккал в 250 мл. Безпечно: 250 мл на тиждень. Якщо пити більше, фосфорна кислота, яка міститься в напоях такого типу, зв'язує кальцій, магній і цинк у вашому кишечнику, заважаючи їхньому нормальному засвоєнню. При цьому збільшується виділення цих елементів через сечу, і вони "вимиваються" з організму. Від цього страждають кістки і серцево-судинна система. А зловживання газованою водою з кофеїном робить вас дратівливими, зменшує працездатність і погіршує пам'ять (за рахунок виснажливої дії кофеїну на нервову систему).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також