Як їсти, щоб сало на талії не залишилося?

2476 0

Ми у соцмережах:

Як їсти, щоб сало на талії не залишилося?

"Головне в їжі — вона має бути безпечною і обов'язково приносити задоволення. А решта залежить лише від розміру порції та особистих вподобань людини", — вважає головний позаштатний дієтолог Міністерства охорони здоров'я України Олег Швець, який нещодавно побував на Рівненщині, розповідаючи, як харчуються рівняни, і порадивши, що насправді для більшої користі їм потрібно їсти.

"Здорова тарілка" — так дієтологи називають ідеальний варіант харчування. Це означає, що три чверті порції має становити рослинна їжа: овочі, фрукти, салати, зелень. А на чверть тарілки можна покласти білки та вуглеводи: м'ясо, рибу, яйця, крупи або птицю. — За статистичними даними мешканці Рівненщини споживають достатньо овочів та молочних продуктів, а от фруктів у раціоні бракує, — зауважує Олег Швець. — При денній нормі у 300 грамів на людину рівняни з'їдають лише 90 грамів фруктів на добу. Схожа ситуація у вас і з таким цінним продуктом, як риба, особливо морська. Її варто було б їсти по 100 грамів щодня, 3-4 рази на тиждень. Якщо не вистачає грошей поласувати дорогою фореллю чи сьомгою, то завжди можна купити оселедець. На сніданок треба їсти продукти, які подобаються. Та українці часто забувають про сам сніданок, бо не мають бажання їсти після пробудження або поспішають на роботу. А через це сповільнюється обмін речовин і падає рівень цукру в крові — знижується увага і погіршується пам'ять. — Не снідати — одна з трьох головних "харчових" помилок українців, — попереджає дієтолог. — 95% людей, які не їдять зранку, мають зайву вагу — бо ж потім переїдають протягом дня. Друга помилка у тому, що їдять надто швидко. А треба на кожну трапезу витрачати не менше 20 хвилин, тоді за цей час встигає настати відчуття ситості. Процес розжовування знижує стрес і напруження. Третьою помилкою українців Олег Швець називає ігнорування або обмеження у раціоні здорових продуктів — фруктів, овочів, цільних злаків, бобових, нежирного молока чи йогурту. При цьому такі дорогі українському шлунку сало та м'ясо — також не вороги організму, але їсти забагато їх все-таки не варто. За словами дієтолога, 50 грамів сала на добу на талії не залишаться, а от їздити влітку на шашлики достатньо двічі на місяць. Краще засвоюється саме нежирне м'ясо та м'ясо птиці. — Мед також корисний не усім. А дітям до року його взагалі давати не можна. Бо навіть у найчистішому меді можуть трапитися спори токсину ботулізму. І якщо організм дорослої люди із цим ще справиться, то організм малюка не має достатньо сил для захисту, — додає Олег Швець. — Дитині навіть і "дитячої" ковбаси я би давати не радив. Краще обійтися без сардельок та сосисок, а купувати натуральне м'ясо. На думку дієтолога, українці споживають занадто багато солі. Добова норма для дорослого становить 6 грамів, а для людини похилого віку — 4 грами. В той час як тільки з хлібом під час сніданку, обіду та вечері ми поглинаємо до 10 г солі. А все тому, що булку з нерафінованого борошна у вітчизняних магазинах відшукати важко. Не додадуть здоров'я і продукти, які містять трансжири: майонез, печиво, чіпси, деяка випічка, гідрогенізована пальмова олія. Майонез у салаті краще замінити соняшниковою, оливковою або іншою олією. — В Україні взагалі люблять переїдати. Дорослій жінці цілком вистачає 2000 калорій на добу, чоловікові — 2200-2500. Цей запас організм встигає використати без ризику ожиріння. Наші люди ж часто споживають до 3000 калорій, забуваючи, що це норма для спортсменів або тих, хто займається важкою фізичною працею, — пояснює п.Олег. — Ситуація з надмірною вагою у нас приблизно така ж, як у Європі — від цього потерпає половина населення. Через нездорове харчування і хвороби сильно "помолоділи", тому інсульти трапляються уже в 15-річних. А ще багато українців страждають на атеросклероз, злоякісні утворення, хвороби легень, артеріальну гіпертензію та цукровий діабет. Ожирінню сприяють і генетично модифіковані організми, бо вони провокують порушення обміну речовин. До речі, голодування корисним дієтолог також не вважає. Хоча на цю тему написано сотні книг, принципово обходитися без їжі для тіла нездорово — навіть з лікувальною метою. Тривале голодування виснажує організм. Не забули дієтологи і про те, чим їжу запивають. Для підтримання тонусу здорова людина, яка не має проблем з нирками, має випивати до двох літрів рідини на добу. Найкраще, якщо це буде чиста джерельна вода: мінеральна, артезіанська або колодязна. Але у ці два літри також "входять": чай, кава, компот, узвар, інші напої та рідкі юшки. Часто люди переоцінюють корисність натуральних фруктових і овочевих соків. Справді, одна склянка замінює цілий фрукт або овоч. Однак сік не дасть необхідних харчових волокон — важливого елемента рослинної їжі. Про корисність чаю фахівці нагадують невтомно. Адже 2-3 чашки на день здоровій людині допоможуть подолати стреси та втому. Чай, особливо зелений, містить антиоксиданти, які запобігають передчасному старінню. Абітурієнтам та студентам радять звернути увагу на какао, а от любителям кави не варто зловживати цим напоєм. Після прийому їжі дієтолог радить не займатися спортом, а дати собі відпочинок хоча б на дві години — однак в жодному разі не лежачи. Бо інакше усі отримані калорії відкладуться на животі. — Взагалі, формула доброго здоров'я дуже проста — здорова їжа плюс фізичні навантаження і мінус погані звички! — запевняє дієтолог.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також