Негативні емоції можуть бути корисними

1028 0

Ми у соцмережах:

Негативні емоції можуть бути корисними

Мабуть, нікому не подобається відчувати гнів, тривогу, смуток або заздрість. Але, на щастя, ми здатні регулювати і контролювати свої емоції таким чином, щоб вони не керували нами і не чинили на нас негативний вплив. Ось деякі негативні емоції, які можна навчитися використовувати собі на користь.

Гнів

Гнів часто виникає через відчуття несправедливості. До цієї емоції більше схильні молоді люди, і з віком вона трохи слабшає. Гнів можна спрямувати в позитивне русло, запитавши себе, чи справді те, що вас злить, несправедливо. Якщо це так, то варто поміркувати, що ви можете зробити, щоб це виправити. Найімовірніше, поки ви думаєте, гнів вщухне.

Занепокоєння

Тривога і занепокоєння постійно супроводжують багатьох. Через ці емоції ми часто нервуємо і всього боїмося. Якщо ви часто стривожені, насамперед знайдіть причину цього стану. Можливо, занепокоєння пов'язане зі страхом втратити роботу, захворіти, посваритися з близькими та ін. Така тривога про майбутнє може забирати багато сил, але також може підштовхнути до позитивних змін у житті. Наприклад, ви можете вирішити підвищити кваліфікацію, щоб не хвилюватися про роботу, або пройти обстеження у лікаря, щоб менше тривожитися за своє здоров'я.

Заздрість

Заздрість — досить складна емоція, але дуже корисна. Часто вона допомагає зрозуміти, чого ми насправді хочемо. Спробуйте обернути заздрість на свою користь: задумайтеся, чого справді хочете, і знайдіть спосіб досягти своєї мети. Головне, не шукайте причини, через які ви не можете нічого змінити, намагайтеся думати про можливості.

Відчуття провини

У багатьох відчуття провини виникає з приводу і без. Нерідко воно пов'язане з тим, що людина просто погано піклується про себе і звалює на свої плечі забагато обов'язків. Не забувайте співчувати і допомагати не тільки іншим людям, а й собі. Якщо відчуваєте себе у всьому винними, дайте собі час відпочити і переосмислити щоденні дії, щоб замість відчуття провини з'явилася розслабленість і добре ставлення до себе і свого часу.

Сором

Якщо ви часто відчуваєте сором — це привід задуматися про сприйняття самого себе. Ми часто занадто перебільшуємо свої недоліки, і коли вони проявляються перед іншими людьми, нам стає соромно. Це, безумовно, дуже неприємно, тому варто працювати над своєю самооцінкою. По можливості. краще робити це з хорошим психологом.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також