Немає сонця? Врятує жир

1139 0

Ми у соцмережах:

Немає сонця? Врятує жир

Відомо, що під впливом сонячного світла утворюється вітамін D, який захищає малюків від рахіту, а дорослих — від проблем із зором і депресії.

Магазин продукти покупки

У чому сила вітаміну D?

Цей вітамін — основна складова для забезпечення росту і нормального розвитку кісткової системи. За допомогою цього вітаміну також регулюється мінеральний обмін в організмі, він сприяє затриманню і відкладенню кальцію в кістковій тканині, а значить, запобігає виникненню таких серйозних захворювань, як рахіт і остеопороз. Також його використовують при комплексному лікуванні розсіяного склерозу, він бере участь в нормалізації артеріального тиску, серцебиття і гіпертонічних проявів у вагітних. Дія вітаміну D поширюється навіть на профілактику онкозахворювань: він запобігає росту ракових клітин і використовується при лікуванні лейкемії, раку передміхурової залози, яєчників, молочної залози і головного мозку.

Як визначити дефіцит?

Симптомами вітамінної недостатності може бути погіршення апетиту, що супроводжується втратою ваги, м'язова слабкість, кістковий біль, труднощі при ходьбі, зниження гостроти зору, подразнення або печіння в роті і в горлі, а також безсоння і депресія. У маленьких дітей — це порушення сну, плаксивість, дратівливість, підвищена пітливість і потиличне облисіння (провісники рахіту). В осінньо-зимовий період дітям до року обов'язково потрібно давати аптечний вітамін D.

У яких продуктах шукати?

Найбільша його кількість міститься в тваринних жирах. А також — в яєчному жовтку, яловичій печінці, сирі, ікрі, молочних продуктах, в деяких видах риб: лосось, скумбрія, тунець, вугор, оселедець, морський окунь. Також вітамін D міститься в лікарських травах, таких як люцерна, хвощ, кропива, петрушка. Але в продуктах харчування його все-таки мало.

Знімайте рукавички

Влітку, засмагаючи на пляжі, можна буквально за 15 хвилин забезпечити вироблення необхідної кількості вітаміну D. А за цілий день відпочинку на сонці в організмі може утворитися до 25000 МО. Для порівняння: середня добова норма вітаміну для дорослого становить 600-800 МО. Але зараз велика частина нашої шкіри для сонячних променів закрита, тому гуляти потрібно якомога більше — якщо не дуже холодно, намагайтеся знімати рукавички. Допоможуть і походи в солярій — але ними не варто зловживати через ризик розвитку раку шкіри. Раніше був дуже популярним риб'ячий жир — його використовували як універсальний засіб від усіх хвороб. І він справді є таким завдяки високому вмісту вітаміну D, тому благотворно впливає на кістки, зуби і центральну нервову систему. Правда, і риб'ячий жир, і вітамін в ампулах рекомендується тільки тим, у кого явний дефіцит необхідної речовини, дітям до року (коли особливо інтенсивно росте скелет) і літнім людям: старіюча шкіра гірше синтезує вітамін D. Також не завадить поповнювати D-запаси організму за допомогою аптечних препаратів, якщо користувач не буває на сонці або активно використовує сонцезахисні креми, темношкірим людям (меланін зменшує здатність організму виробляти вітамін D). Брак цього вітаміну можуть також відчувати люди, що дотримуються екстремально знежиреної дієти, оскільки вітамін D засвоюється тільки разом з жирами. І, звичайно ж, ті, хто страждає на ожиріння, адже надлишок жиру поглинає вітамін D.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також