20.10.2016 07:34 Адміністратор
1141
0
Правильне харчування — це одна зі складових міцного імунітету і гарного настрою в міжсезоння.
Менше жиру
Жирна їжа в принципі не особливо корисна, а в осінній простудний період така їжа — це зайвий удар по ослабленому організму. Організм повинен витрачати енергію не так на перетравлення важкої їжі, а на боротьбу з хворобою. Віддайте перевагу курячого бульйону з овочами: в ньому міститься карнозин, який має імуномодулюючу дію ".
Вітамінна веселка
Яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, пастернаку, дайкон, достаток зелені — все це невичерпне джерело вітамінів і мікроелементів, які допоможуть нам підготувати організм до сезонних спалахів ГРВІ.
Правильні солодощі
Булочки, цукерки, шоколад знижують активність лейкоцитів, які допомагають боротися з хворобами. Краще віддайте перевагу меду: він має антибактеріальну дію і стимулює імунітет. Прекрасна альтернатива традиційним солодощів — ягоди, перетерті з цукром, але знову ж таки — все добре в міру.
«Кислотна» їжа
Попередником вироблення серотоніну — гормону щастя, який так необхідний нам в похмурі осінні дні, є амінокислота триптофан. Щоденна її норма становить 3,5 мг на 1 кг ваги людини. Серед м'яса за змістом триптофану на першому місці — індичка, кролик і курка. З морепродуктів на першому місці — червона і чорна ікра, потім йдуть кальмари, ставрида, лосось, тріска і минтай. Містять триптофан і молочні продукти. Багато амінокислоти в горіхах і насінні, горосі і квасолі.
Цинк в допомогу
Цинк допомагає підтримувати імунітет. Тому зверніть увагу на продукти, багаті цим мікроелементом — цинк міститься в пророслих зернах пшениці, в яловичої і свинячої печінки, насінні соняшнику, льону, яйцях, сочевиці, морепродуктах..
Додайте гіркуватості
Восени не так хочеться пити, як спекотним літом, але питний режим все ж потрібно дотримуватися, виходячи з норми 30 мл рідини на кілограм ваги. Це необхідно обміну речовин. Також експерти рекомендують віддавати перевагу настоянці шипшини, чаю з лимоном, медом і імбиром. Радять в солодкі напої додати трохи терпкості і гіркуватості — такі смаки сприяють слизоутворення і мають охолоджуючий ефект. Тому, наприклад, додайте в узвар жменю ягід горобини — і отримаєте корисний осінній напій.
Спеції «погарячіше»
Коли нам холодно, судини спазмируются, і їх стінки стають проникні для вірусів. Тому не дай собі замерзнути. Допоможуть в цьому спеції та прянощі. До зігріваючим відносяться: кардамон, кориця, лавровий лист, гвоздика, перець червоний і чорний, імбир, шафран, мускатний горіх, куркума, кмин.
Алліціновий дует
Часник і цибуля володіють противірусними властивостями, що дуже актуально в холодну пору року. Але потрібно знати один секрет: алліцин, який стимулює білі кров'яні тільця на боротьбу з вірусами, виділяється тільки при подрібненні цибулини або головки часнику. Ще один нюанс: ця речовина гине при тривалій термічній обробці, тому додавайте їх в кінці приготування їжі.