Невдовзі наші базари та магазини знову будуть заповнені ніжками Буша — зараз йде підготовка до підписання нового ветеринарного сертифіката на ввезення м’яса птиці із США в Україну. За рік і кілька місяців, що минули від дня заборони імпорту американських курей, наші контрольні служби не один раз констатували, що це м’ясо на ринку все ж є — спокушені низькою закупівельною ціною, торговці провозять заборонене м’ясо через кордон нелегально.
Низька ціна заокеанської птиці, імпорт якої невдовзі відновиться, може відіграти негативну роль для українського виробника, який щороку нарощує виробництва курячого м’яса, а також і для споживача, — у те, що тепер курятина буде якісна, не вірять навіть ветеринарні лікарі. Доведеться, певне, приймати другу державну програму підтримки вітчизняного виробника м’яса, цього разу курячого, адже зараз держава вболіває, аби не знищити остаточно свого виробника яловичини та молока. А тим часом найбільші українські птахогосподарства об’єднались в асоціацію, щоб захищати свої права. — Ми поки що не знаємо, наскільки вона буде дієвою, — каже заступник директора із зовнішньоекономічних зв’язків селянського виробничого кооперативу птахофабрики «Крупець» Вадим Варфалюк. — Якщо переконаємося, що асоціація насправді відстоюватиме наші інтереси, то обов’язково вступимо до неї. Відновлення імпорту американських курей вдарить по цінах і зведе наше виробництво на збитки, адже, наскільки мені відомо, тих курей завозять по 50 центів за кілограм, кожен виробник одразу вам скаже, що такої собівартості м’яса бути не може. Йдеться про завезення великих партій м’яса, напевне ж, не найкращого в Америці. Зараз ми нарощуємо виробництво, але важко прогнозувати, як буде після зняття мораторію, напевне, тоді продаватимемо цілі курячі тушки, щоб крупецькі ніжки не плутали з американськими. На розвиток виробництва нам не дають ні дотацій, ні довгострокових кредитів у банку, тому цей жест і ми, і наші колеги вважають ігноруванням державою власного виробника. Не виявила захоплення і ветеринарна служба, спеціалісти обласного управління державної ветмедицини уже сьогодні прогнозують, що птиця буде йти різна і роботи у них збільшиться. Управління ще не одержало списків проінспектованих підприємств, з яких мають вести поставки курятини, немає також жодних вказівок про обстеження імпортованого м’яса, а тому й не поспішає давати щодо цього широкі коментарі. Дещо іншу думку з цього приводу висловив начальник обласного управління у справах захисту прав споживачів Василь Михальчук: — Якщо експорт буде дозволений, продукцію не везтимуть нелегально, а це означає, що вона пройде через митницю, через усі наші контрольні інстанції та перевірки, на неї будуть оформлені документи. Що ж до скарг на якість американського курячого м’яса, то раніше від пересічного споживача їх і не було, нарікали медики та науковці, більш обізнані з властивостями хімічних добавок. Однак тепер споживач не той, що був два роки тому, і розуміє, які ті кури, а отже, й попиту такого, як раніше, не буде. Наш покупець тепер шукає українське, а не американське м’ясо.