Обкрасти суд

3122 0

Ми у соцмережах:

Обкрасти суд

В ніч з п’ятниці на суботу невідомі проникли в приміщення Острозького районного суду, виламали кілька замків у дверях кабінетів та відкрили два сейфи. Злочинці шукали кримінальну справу за фактом незаконного розмитнення майже сотні автомобілів. Для багатьох впливових людей області, «зацікавлених» у зникненні справи, це був чи не останній шанс уникнути лави підсудних.

Кілька днів поспіль голову Острозького районного суду Сергія Штогуна допитували правоохоронні органи. Погодьтеся, випадок неординарний — викрадення із сейфа судді тринадцяти томів кримінальної справи. «Лише Боже провидіння та порушення норм юридичного діловодства», вважає пан Штогун, врятували від зникнення усю справу, а його — від кримінальної відповідальності. Що ж до самої справи, порушеної ще у 1998 році, то про її «вартість» свідчить хоча б те, що по ній «проходять» 18 осіб, які на території Рівненської, Волинської, Хмельницької та Тернопільської областей організовано і методично займалися незаконним розмитненням автомобілів. Майже сотня іномарок пройшла через руки спритників — і це тільки те, що вдалося дізнатися правоохоронцям! З того часу справа блукала різними інстанціями і судами, але вироку по ній оголосити так ніхто і не наважувався. Вочевидь, занадто високі ставки були у цій десятирічній грі «автолюбителів» проти правосуддя. «Обізнані» натякають на прізвища впливових людей, які займалися криміналом, а про тих, кому ті автомобілі призначалися, і взагалі не хочуть згадувати. Кажуть тільки, іномарки «серйозні» — навіть Президенту на них не соромно їздити. Наскільки це правда — покаже час.

Справи зникають опівночі Зрештою справу передали з Хмельниччини в Апеляційний суд Рівненської області. Там вона пролежала майже два роки, і тільки у березні цього року голова Верховного Суду України Василь Онопенко її скерував у Острог «з метою більш об’єктивного розгляду». Ось так у квітні 50 томів справи опинилися в райцентрі. Минулого тижня по них прийшли… — За усіма посадовими інструкціями я мав би усі томи зберігати в канцелярії, — розповідає голова Острозького районного суду Сергій Штогун. — Знаючи історію цієї справи, я мав якесь недобре передчуття. Тому я свідомо пішов на порушення інструкцій і основні томи заховав у серверній, залишивши у себе в сейфі тільки матеріали пред’явлення обвинувачень, обвинувальні висновки та результати проведення експертиз. Це ті матеріали, які існують в декількох примірниках. Тому відновити те, що вкрадено, можна без зайвих проблем. Зрештою, я навіть справу незупиняв. Про місцезнаходження решти томів знали тільки я та керуючий справами суду Артем Радисюк. Все вказує на те, що працювали непрофесіонали. В сенсі юриспруденції. Оскільки для того, щоб знищити цю справу, потрібно було викрасти декілька томів первинних документів, які відтворити майже нереально, а їхні ксерокопії ніякої юридичної сили не мають. З іншого боку, ті, хто проник до суду, добре знали організацію роботи суду. Знали, де мають зберігатися матеріали справи, а також мали уявлення, де знаходиться канцелярія, кабінет голови суду і відповідні сейфи. У суботу суд не працює. Можливо, саме на це злочинці й розраховували, коли вирішили пролізти в приміщення саме у п’ятницю вночі. До понеділка мало змінитися кілька міліціонерів-«грифонівців», які охороняють будинок. За таких обставин знайти «кінці» було б значно складніше. Готуючись до чергової перевірки своєї установи, голова суду оголосив суботу робочим днем. І зранку виламані серцевини дверних замків, розбиті сейфи, розкидані папери та канцелярське приладдя знайшла помічник заступника голови районного суду, яка негайно повідомила свого керівника та правоохоронні органи.

Суддю хотіли усунути? — Працівники міліції, УБОЗу та СБУ вже допитували мене, — говорить пан Штогун. — Дійшло до того, що «доброзичливці» почали поширювати чутки про те, що я нібито «продався» за 100 тисяч доларів і сприяв викраденню цієї справи. Хотів би побачити обличчя цих панів, якби вони дізналися, що основні томи справи були сховані в серверній. І поклав їх туди я. Ми говорили про це по телефону з прокурором області й він визнав, що я маю рацію. Для мене головне, що я захистив свою честь та честь своєї сім’ї. За два дні допитів після крадіжки, пан Штогун виглядав стомленим. Каже, що в правоохоронців до нього було багато запитань. А тепер сам голова суду має запитання до правоохоронців. — Чому, зважаючи на те, що вже свого часу був інцидент з викраденням матеріалів цієї справи, незважаючи на наказ міністра, не організували оперативний супровід і охорону мене, як судді, який розглядає цю справу? — дивується пан Сергій. — Де був «грифонівець», який тієї ночі мав охороняти приміщення суду? Чому, незважаючи на те, що в порожньому суді сильне відлуння, а сейф голови суду знаходився на другому поверсі безпосередньо над постом чергового, останній не почув ніяких підозрілих звуків? Чому тієї ночі чергував «грифонівець», який свого часу охороняв попереднього голову Острозького районного, а нині голову Рівненського районного суду пана Лопацького, з яким у мене тривалий час були певні непорозуміння. І найголовніше — кому потрібно було це викрадення? Пан Штогун переконаний, що це викрадення було організоване насамперед для того, щоб дискредитувати його. І усунути з посади. Оскільки, якби ця справа справді зникла, проти Штогуна була б порушена кримінальна справа і голові суду довелося б розпрощатися зі своєю посадою. Своє припущення він пояснює однією простою причиною — строк давності справи про незаконне розмитнення автомобілів має закінчитися через 10 років, тобто наступного року, через декілька місяців. Після цього вона була б автоматично закрита.

Коментар Людмила Суржук, прес-секретар прокурора Рівненської області: — Острозька міжрайонна прокуратура 20 жовтня цього року порушила кримінальну справу за ч.3 ст.357 Кримінального кодексу України за фактом викрадення з приміщення Острозького районного суду в ніч з 19 на 20 жовтня тринадцяти томів кримінальної справи за обвинуваченням організованої злочинної групи у складі працівників суду та органів внутрішніх справ, які займались незаконною легалізацією автомобілів на території Хмельницької області. Крім того, у зв’язку з цією подією прокуратура порушила кримінальну справу і щодо міліціонера спеціальної роти судової міліції «Грифон» при УМВС України в Рівненській області, який ніс службу з охорони приміщення згаданого суду, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України (службова недбалість). Згаданий міліціонер затриманий і перебуває в ІТТ Рівненського МВ УМВСУ в Рівненській області. Досудове слідство у вказаній кримінальній справі проводить слідчий відділ прокуратури Рівненської області.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також