Проблема забруднених радіонуклідами продуктів, незважаючи на те, що з часу Чорнобильської катастрофи минуло вже багато часу, як і раніше, турбує людей. Адже через те, що ґрунт забруднений у результаті діяльності гірничодобувної промисловості, електростанцій, а через використання фосфатних добрив — ягоди і плоди, що накопичують радіонукліди, несприятливо впливають на здоров'я, викликаючи канцерогенні і мутагенні дії.
Не весь урожай саду та городу однаково забруднений радіонуклідами. Найчистіші в цьому плані картопля, огірки, помідори, редиска, капуста, буряки, морква, суниці, аґрус, малина. А плоди, на які варто звернути увагу, оскільки вони накопичують найбільше радіонуклідів — горох, квасоля, боби, щавель, смородина і червоні порічки. Несуттєво піддаються забрудненню зерняткові й кісточкові культури (яблука, груші, вишні, сливи і т.д.). Звичайна кулінарна обробка може значно знизити вміст радіонуклідів, якщо він був незначний. Навіть просте вимочування м'яса протягом двох годин в соляному розчині дозволяє зменшити вміст цезію в 2-3 рази. Для того, щоб знизити вплив радіонуклідів на організм, потрібно дотримуватися простих правил: з овочів знімайте шкірку на 3-5 мм при приготуванні страв з них, з капусти краще зняти три листки. Гриби — своєрідна губка, яка добре вбирає і накопичує шкідливу речовину. Проте залежно від виду грибів накопичення відібувається по-різному. Найменше радіонуклідів у білих грибах, підосичниках, підберезниках, осінніх опеньках, лисичках, підзеленках; більше — в моховиках, маслюках, піддубцях. У раціоні харчування мають бути харчові продукти, що сприяють прискореному виведенню радіонуклідів з організму і зменшенню їхнього накопичення. Це має бути білкова їжа, особливо морепродукти (кальмари, морська капуста, водорості) — вони підвищують стійкість організму до внутрішнього опромінення, особливо до стронцію. Метіонін, необхідний для виведення радіонуклідів, надходить в організм з м'яким і твердим сиром, м'ясом, рибою, яйцями і водоростями. Крім того, молоко і молочні продукти, яйця багаті кальцієм, який зменшує накопичення в організмі стронцію-90. Калій, що надходить з буряком, курагою, урюком, горіхами, зменшує накопичення цезію-137. Не нехтуйте щоденним вживанням натуральних вітамінів. Вони здатні захищати від дії радіонуклідів і мобілізують імунітет. Пектин, який міститься в яблуках, грушах, смородині, цитрусових, винограді, сприяє виведенню шкідливих речовин з організму. Спробуйте мінімізувати рафіновану їжу на вашому столі, щоб у достатньому обсязі отримувати клітковину і вітаміни.