Ощадбанк урізав компенсаційну тисячу

1665 0

Ми у соцмережах:

Ощадбанк урізав компенсаційну тисячу

Віднедавна колишні вкладники Ощадного банку замість обіцяної тисячі гривень отримують менші суми компенсацій. Люди обурені: чому вкладникам, які отримали виплату раніше, банк компенсував тисячу гривень, а тим, хто зареєструвався пізніше — на десять-двадцять гривень менше?

На це та інші запитання читачів «РВ» відповідає заступник начальника Рівненського обласного управління ВАТ «Ощадбанк» Людмила Коновальчук. — Із Державного казначейства транш на виплату компенсацій надійшов у доларах, — каже пані Людмила. — За курсом Національного банку — 5,05 гривні за долар — тисяча гривень дорівнює 198,2 долара. Саме стільки ми і виплачуємо колишнім вкладникам. Але ми не працюємо за курсом Нацбанку, а за комерційним курсом. Тому у зв’язку з тим, що останнім часом комерційний курс долара знизився з 5,05 до 4,8 гривні за долар, відповідно і 198,2 долара тепер дорівнює не тисячі, а на двадцять гривень менше. Така система передбачена Кабінетом Міністрів. Однак вкладник може отримати свою компенсацію і в доларах, а потім обміняти їх за вигіднішим йому курсом у іншому банку. Адже обмін валют та виплата компенсацій — це різні операції. — Я отримала у спадок кілька ощадних книжок, місця вкладів яких різні. То чи варто мені реєструвати вклади у різних відділеннях банку?

Галина Федорович, м.Рівне.
— У такому разі необхідно зареєструвати усі рахунки в одному відділенні нашого банку, адже виплату отримає одна людина. — Я зареєструвалася ще другого лютого, а гроші не отримала й досі. Вже шість разів зверталася в банк, а в касі кожного разу просять прийти пізніше. Мої сусіди вже давно отримали гроші і сміються з мене, а я вже двісті гривень витратила на проїзд до Рівного, тому що довгий час працювала там, тому й ощадкнижка була зареєстрована у місті. Чи довго ще мені чекати?
Світлана Мельниченко, Гощанський район.
— З минулого тижня почали надходити кошти тим вкладникам, які реєструвалися з першого-другого лютого, тож, можливо, компенсація цієї вкладниці уже надійшла. Причина таких довготривалих затримок у тому, що платіжне доручення оформляється в Києві окремо на кожного вкладника з усієї України, і лише потім з Києва надсилається по областях. Це величезний обсяг роботи, яку в столиці фізично не встигають виконувати за передбачені терміни. Через це вкладники отримують компенсації не через три дні після реєстрації, як передбачалося, а пізніше.

Довідка «РВ» Станом на 24 березня в області зареєструвалося 235 287 вкладників, зараховані компенсації на рахунки 140 271 особі, а отримали виплату готівкою 13 1512 людей.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також