Осінь загострення підкине

1922 0

Ми у соцмережах:

Осінь загострення підкине

Міжсезоння — період, коли різка зміна клімату ослаблює імунітет і старі недуги нагадують про себе. Дощовий жовтень — прямий шлях до переохолоджень і загострень проблем дихальної та сечостатевої систем, а також суглобів. Робоче навантаження і зміна режиму харчування — до проявів виразки і гастриту. А нестача сонячних днів, робочий стрес і розгул ГРВІ ще більше ускладнюють роботу імунітету.

Дихальні шляхи: бронхіт, астма

Причини: переохолодження, перенесене ГРВІ чи грип, поява алергенів, наприклад, сухого листя. Симптоми: вологий кашель (бронхіт), сухий уривчастий кашель-лай (астма), дере в горлі, набряки слизових носа і горла. Профілактика і лікування: при астмі в сезон загострень рекомендують прийняти курс препаратів, які зволожують слизові носа і горла, протистоять алергенам та інфекціям. Для запобігання бронхіту п'ють грудні трав'яні збори. Прогулянки перед сном і провітрювання, дихальна гімнастика добрі в обох випадках, а от загартовуватися (наприклад, обливанням) треба було влітку. Для лікування прописують препарати, які розріджують мокротиння і стимулюють відхаркувальний кашель, а також антигістамінні засоби. Увага: молоко з медом добре працює при ангіні, але може бути на шкоду при бронхіті та астмі, так як не завжди хворий знає, наскільки його організм сприйнятливий до меду, який може посилити загострення.

Підшлункова: хронічний панкреатит

Причини: зміна харчування, стрес, ГРВІ, гормональні розлади. Симптоми: висока температура, діарея, біль під лівим ребром. Профілактика і лікування: не можна їсти смажене, гостре й солоне, копчене, кисле та їжу зі спеціями. Заборонено вживати алкоголь. Під час загострення лікарі радять холод (жодного перегріву і гарячого душу!), голод (можна не їсти до двох діб ), спокій (постільний режим і ніяких "нервів"). Приймати доведеться ферменти, які підсилюють роботу підшлункової, протизапальні засоби.

Серце і судини: ішемічна хвороба і гіпертензія

Причини: перенесені ГРВІ, перепади температури, дефіцит позитивних емоцій і сонця. Симптоми: нестабільні показники артеріального тиску (різкі стрибки), задишка, біль в ділянці грудей, тахікардія або, навпаки, уповільнення пульсу (брадикардія), запаморочення, інтенсивний або тупий головний біль, напади страху. Профілактика і лікування: повноцінний сон (8-10 годин), відпочинок від комп'ютера і телевізора (по 20 хвилин через кожні 1,5 години), релаксаційні процедури (теплі ванни, спілкування з друзями, прогулянки перед сном), збалансоване харчування (ніяких дієт!). Необхідно дотримуватися дозування та режиму прийому препаратів.

Суглоби: артрит і артроз

Причини: переохолодження, великі фізичні навантаження, незвичний ритм життя. Симптоми: біль, набряк і почервоніння в ділянці суглоба, скутість рухів. Профілактика і лікування: теплий одяг, дієта (без жирної їжі і побільше вітаміну С, який є в цитрусових, шипшині, капусті, ріпі, помідорах, смородині і навіть в картоплі). При лікуванні призначають протизапальні засоби, імуностимулятори і протектори хвороб суглобів.

ШКТ: виразка і гастрит

Причини: перехід на нерегулярне харчування, перекуси всухом'ятку, споживання алкоголю на голодний шлунок після роботи, хронічний стрес. З початком холодів змінюється секреція шлункового соку і жовчі: у прагненні зігрітися організм відчуває більший голод, ніж зазвичай. Легко переїсти, перевантаживши шлунок. Якщо зовсім утриматися від їжі, шлунковий сік буде "їсти" слизову. Симптоми: гастрит — запалення і подразнення слизової шлунка: постійний глухий біль і / або різкі спазми, печія, нудота, відрижка, здуття живота, іноді діарея. При виразці в слизовій шлунка або дванадцятипалої кишки утворюються рани: різкий сильний нападоподібний біль після прийняття їжі або при тривалому утриманні від неї. Блювота, підвищення температури, втрата ваги. Профілактика і лікування: правильне харчування: чітко по режиму, з перервами не більш ніж 3 години, без смаженого, копченого, гострого й кислого, консервів і хліба. Заборонено суміщати борошняне/солодке з водою, слід відмовитися від газованих напоїв і міцної кави, вранці — вівсяна або гарбузова каша. Рекомендується заздалегідь починати пити настої насіння льону, липи, березових бруньок. Якщо діагноз "гастрит" і "виразка" ніколи вам не ставили, а шлунок періодично поболює, слід зробити аналіз на наявність в організмі бактерії Helicobacter pylori, збудника цих хвороб. При загостренні показані препарати, які знижують концентрацію бактерії в ШКТ, і для зниження кислотності. Для полегшення симптомів дають ліки, які обволікають слизову і знижують її сприйнятливість до шлункового соку. Якщо причиною загострення став стрес — пропишуть заспокійливі.

Печінка: гепатит

Причини: підвищене вироблення жовчі в холодний сезон, порушення режиму харчування, зниження імунітету на тлі ожиріння, діабету та ГРВІ. Симптоми: здуття живота, порушення стільця, хворобливі відчуття в ділянці шлунково-кишкового тракту, почервоніння або пожовтіння білків очей. Профілактика і лікування: дієта (підсушений білий хліб, макарони і крупи, молочнокислі продукти низької жирності, яловичина, курка і кролик, нежирна риба, олія, буряк, морква, помідори, кабачки і зелень) і прийом гепатопротекторів, регулярні аналізи — так звані печінкові проби.

Сечостатева система: цистит

Причини: переохолодження, перенесене ГРВІ чи грип, статеві інфекції, гормональні зміни, застійні явища в малому тазу, пов'язані з гіподинамією. Симптоми: часте і хворобливе сечовипускання, різі внизу живота, підвищення температури. Профілактика і лікування: відмовитися від солоного, гострого, кави і алкоголю. Випивати до двох літрів рідини на день. Вибирати одяг і взуття по погоді, не переносити будь-які хвороби "на ногах". Лікують цистит антибактеріальними і протизапальними препаратами, сечогінними. Прогрівання може спровокувати загострення, тому його, як і антибіотики, прописує лише лікар.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також