Восени імунітет людини слабшає. Лікарі радять налягати на певні продукти, щоб підтримати організм вітамінами і мікроелементами.
На думку фахівців, напередодні глибокої осені й холодів необхідно якомога частіше їсти гарбуз, буряк, баклажани і помідори. Зокрема, в гарбузі у великій кількості містяться бета-каротин, залізо, магній, кальцій, вітаміни груп B, K, C, E, PP і A. Його вживання позитивно позначається на процесі кровотворення, а крім того, це ідеальний продукт для тих, хто худне. Вживання буряка сприяє нормалізації обміну речовин, покращує стан серцево-судинної системи, м'язів. Баклажани, в яких багато клітковини (не рахуючи вітамінів і мінеральних речовин), стимулюють роботу кишечнику і знижують рівень холестерину. А найбільш очевидна користь помідорів у тому, що вони містять сильний антиоксидант — лікопін. Особливість його — він збільшує свої корисні властивості в приготовлених плодах, а не в сирих. Цей потужний природний засіб має протиракову дію, запобігаючи мутації ДНК і росту ракових клітин. До осінньо-зимового меню також варто включити квашену капусту і сухофрукти, адже вони чудово зміцнюють імунітет і покращують захисні сили організму. За словами експертів, під час природного квашення капуста й огірки набувають нових властивостей. Ідеться про овочі, при приготуванні яких не використовується оцет, а як консервант застосовують цукор і звичайну сіль. Квашена капуста містить у кілька разів більше аскорбінової кислоти і бета-каротину, ніж у свіжого овочу. Фініки, інжир, родзинки, курагу також треба їсти в холодну пору. У них великий вміст клітковини, повний комплект вітамінів і мінералів, а також необхідних амінокислот. У м'якоті сухофруктів, особливо фініків, міститься велика кількість калію, необхідного для хорошої роботи кишечнику. Також ці продукти багаті на амінокислоти. Крім того, в усіх сухофруктах в різних кількостях є магній, цинк, селен та залізо.