Парабени в косметиці — це добре чи погано?

12535 0

Ми у соцмережах:

Парабени в косметиці — це добре чи погано?

Щодня жінки використовують відразу декілька косметичних продуктів, кожний з яких може містити парабени. Чи існує потенційний ризик їхнього використання і чому виробники на упаковках з косметикою роблять спеціальне маркування: "без парабенів"?

Парабени спочатку синтезувалися і широко застосовувалися в косметичних засобах як надійні консерванти (невелика концентрація в сумішах), а потім, коли було висловлено припущення про їхню високу токсичність, вміст парабенів у косметиці почали знижувати й використовувати інші речовини для цих цілей.

Що таке парабени? Це консерванти, широко вживані в косметиці, лікарських засобах, харчових продуктах. Парабени мають антибактеріальні і фунгіцидні (протигрибкові) властивості, що сприяє хорошому збереженню препаратів і продуктів, проте парабени здатні накопичуватися в деяких тканинах організму (ефект залежить від концентрації парабенів і шляхів їхнього потрапляння в організм), що і є, на думку дослідників, основною небезпекою. Французьке агентство з санітарної безпеки лікарських засобів у 2004 році вказало на можливий негативний вплив парабенів на ендокринну систему. Проте використання парабенів у косметичному і лікарському виробництві триває, тривають і наукові дослідження їхньої токсичної активності в організмі, адже достовірно це припущення не доведено. "Вираховувати" парабени у складі чергового крему — особиста справа кожного. Незрозуміло, чому увага деяких учених і споживачів привернута саме до цих компонентів, адже до складу косметики вони входять в мінімальних кількостях. У косметичній промисловості використовуються тисячі речовин, проте парабени за "популярністю" перевершують усіх. Прихильники так званої натуральної косметики підкреслюють, що в ній немає "шкідливих хімічних речовин". Проте переважна більшість рослин, що мають антибактеріальні властивості, в своєму складі містять речовини, дуже близькі до тих же парабенів. Наприклад, кора верби, дуба, ягоди малини, ожини, брусниці, журавлини, горобини, плоди ялівцю. До речі, якщо розписати хімічний склад будь-якої лікарської рослини, в списку буде не менше хімічних назв, ніж у складі крему. Єдиний доведений факт шкідливості синтетичних парабенів, використовуваних як консерванти — це те. що вони можуть викликати шкірні алергічні реакції. Саме тому парабени виключають з косметики для догляду за шкірою з дерматологічними захворюваннями (спеціальні лінії аптечної косметики) або використовують в мінімальних дозуваннях в суміші з іншими консервантами. Поняття хорошої косметики включає багато чинників, але один з них має бути головним для любительок експериментувати з новими кремами: чим простіший активний склад косметики, тим вона ефективніша і безпечніша.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також