Солодкий перець входить до складу раціональної дієти, що запобігає ураженню серця та судин. Адже він багатий каротином (вітамін А), якого у стиглих плодах стільки ж, як у моркві; вітаміном С — майже стільки, як у шипшині; вітамінами Е, Р, РР, групи В. Серед мінеральних речовин виділяють калій та натрій, кальцій, залізо, йод, фосфор, кремній.
Вітаміни А, С, Е зміцнюють кровоносні судини, нормалізують їхню проникність, еластичність стінок, допомагають капілярам, перешкоджають закупорюванню артерій. Учені стверджують, що вживання продуктів, які містять багато каротину (це 40-50 г перцю, півтори морквини), майже на 50% знижує ризик інсульту, а якщо вживатиме ці продукти хворий з інсультом, допоможе йому вижити і подолати наслідки нападу. Так само корисний перець для запобігання і лікування атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби, навіть захворювань судин, пов`язаних з ушкодженням судинної стінки (скарлатина, геморагічний васкуліт та ін.), а також знижує ризик захворіти на рак. Якщо згадаємо про значну поширеність туберкульозу та інші бронхолегеневі хвороби, то і тут перець допоможе боротися: зміцнити загальний та місцевий імунітет, зменшити інтоксикацію організму, ліквідувати запальні явища. Доречно зауважити, що вживання перцю, як постачальника великих доз вітаміну А, поліпшує дихання, запобігає нападам астми, проявам бронхіту. Перець поліпшує роботу печінки — головної біохімічної лабораторії в організмі, адже стимулює жовчовиділення, запобігає жовчним каменям, допомагає знизити холестерин. Корисний солодкий перець для зубів і кісток, шкіри та волосся. Перець потрібен і діабетикам, і тим, хто страждає від закрепів. Узагалі вважається: хто часто вживає перець, той рідше хворіє. Гіркий перець так само багатий живлющими складниками, однак має значно більше алкалоїду капсаїцину, що надає пекучого смаку. З ним пов`язують болезаспокійливу, антибактеріальну дію гіркого перцю. Настоянку перцю (1 частину сировини заливають 10 частинами спирту) вживають внутрішньо (по 10-15 крапель у 100 г води за 30 хвилин до їди тричі на день) як засіб, що збуджує апетит, поліпшує травлення, бо збільшує секрецію шлункового соку, підвищує його кислотність. Звісно, не слід передозовувати, бо з таким пекучим овочем жартувати не можна. Існує думка, що перець та його препарати протипоказані у разі виразкової хвороби шлунка, гострих і хронічних гастритів, ентеритів, колітів. Проте австралійський науковець Петер Хольцер після дослідів доводить, що гострий червоний перець не ушкоджує, а захищає слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки, сприяє загоєнню виразки. Адже він збуджує нервові закінчення стінок, розширює кровоносні судини і поліпшує кровообіг. Пекучий перець спричинює розсмоктування тромбів, очищує дихальні шляхи, розріджує мокротиння, сприяє відхаркуванню, зменшує застійні явища. Зовнішньо настоянку перцю втирають у шкіру голови, щоб ліквідувати гніздову плішивість, використовують, змішавши з подвійною кількістю олії, для натирань у разі невралгії, ревматичного та м`язового болю, радикуліту.