Перевірятимуть до останнього ціни на ліки, які залежать від курсу долара

2356 0

Ми у соцмережах:

Перевірятимуть до останнього ціни на ліки, які залежать від курсу долара

Різке зростання цін на ліки, яке відбулося на початку жовтня, йде на спад. Так стверджують інспектори з контролю за цінами та самі аптекарі. Однак перевірки аптечних установ триватимуть до кінця року.

— Упродовж перших двох тижнів жовтня ціни на ліки на Рівненщині зросли в середньому на 10-15%. Це було зумовлено підвищенням як оптово-відпускних цін виробників, оптових постачальників, так і високими торговельними націнками в роздрібній мережі, — розповідає заступник начальника Державної інспекції з контролю за цінами у Рівненській області Галина Виноградова. — Однак в основному зросли ціни саме на імпортні ліки, що пов’язано з курсом долара та підвищенням митних зборів. У зв’язку з цим ми проводимо щоденний моніторинг у п’яти найбільших мережевих аптеках нашої області. Це ВАТ «Рівнефармація», ТзОВ «Укрфарм», ТзОВ «Тетрамед», ВАТ «Сарнифармація» та ТзОВ «Рівнеліки». Станом на 28 жовтня майже у 82% від загальної кількості перевірених лікарських засобів роздрібні ціни знизилися до рівня, який був зафіксований станом на перше жовтня. У майже чверті перевірених лікарських засобів роздрібні ціни навіть стали нижчими, ніж були до 1 жовтня. І хоча у розпорядженні Кабміну йдеться про моніторинг лише упродовж жовтня, думаю, перевіряти аптеки ми будемо, доки ситуація з цінами не стабілізується. А це, щонайменше, до кінця цього року. Тим часом власники мережевих аптек стверджують, що вони повністю залежать від виробників та постачальників медичних препаратів, котрі і виставляють свою ціну. — Звичайно, ми звертаємося саме до тих виробників, у яких ліки дешевші, — зазначає заступник голови правління ВАТ «Рівнефармація» Василь Степанчук. — Але препарати ми не переоцінювали. Деякі ліки, може, і подешевшають. Але решта цін або залишиться такою, як була, або підвищиться. Адже зараз дорожчає усе — не лише ліки.

Довідка «РВ» Нині в області налічується понад сто аптечних установ, що мають свою мережу. А загалом аптек на Рівненщині — понад півтисячі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також