Пийте чай зі спецій і посміхайтеся

1520 0

Ми у соцмережах:

Пийте чай зі спецій і посміхайтеся

За прогнозами фахівців Інституту епідеміології ім. Громашевського, захворюванням №1 до початку весни буде залишатися грип. А значній частині українців він стане знаком ближче до кінця лютого. «Основних факторів три, — каже Алла Мироненко, заввідділу респіраторних та інших вірусних інфекцій.

За прогнозами фахівців Інституту епідеміології ім. Громашевського, захворюванням №1 до початку весни буде залишатися грип. А значній частині українців він стане знаком ближче до кінця лютого. «Основних факторів три, — каже Алла Мироненко, заввідділу респіраторних та інших вірусних інфекцій. — По-перше, число заражень у деяких країнах Заходу неухильно зростає саме в останні дні. Значить незабаром ця вірусна хвиля дійде і до нас. По-друге, цього тижня діти масово повернулися у школи (куди не ходили через сильні морози), і якщо зараз захворіє двоє-троє учнів (в окремо взятій школі), то через тиждень це буде вже кілька людей, які, в свою чергу, принесуть вірус додому і т. д. По-третє, скільки не говори людям, але як тільки теплішає (а за прогнозами, це станеться вже до кінця місяця), дехто починає різко «роздягатися». Це теж збільшує число недужих. І крім того, у зв’язку з потеплінням люди починають частіше кудись ходити: в театр, кіно, гості. А де велике скупчення людей — там вищий ризик зараження грипом». Таким чином, як зміцнити імунітет — питання як і раніше актуальне. А відповідь на нього нам дав Олег Назар, головний імунолог Києва.

Ознаки збою в імунній системі Якщо ви спостерігаєте у себе хоча б один з наведених симптомів, то не виключено, що ваш імунітет пора капітально «ремонтувати» — він в депресії. Для цього обов’язково покажіться імунологу. Він призначить вам проведення імунограми — аналізу крові, який покаже склад лімфоцитів, процентне співвідношення різних його показників, а також концентрацію імуноглобулінів. Крім того, необхідно буде провести аналіз крові на носійство вірусів герпесу і Епштейн-Барра. І якщо результати виявляться «поганими», то доведеться пройти курс лікування, який призначить лікар. 1. Більше 10 застуд на рік. Кількість ГРВІ та ГРЗ — показник сили захисних сил організму, і чим менше їх, тим, значить, сильніший імунітет. Але до 10 разів — теж норма. 2. Випадання волосся. Особливо на тлі неприємних відчуттів у горлі і суглобах, а також якщо ви страждаєте на тонзиліт. 3. Хронічна втома. Якщо зранку ви прокидаєтеся з відчуттям, що й не лягали, або відчуваєте знесилення, ледь допрацювавши до обіду. 4. Лихоманка на губах. Носіями герпесу є 90% населення планети. І тільки за рахунок сильного імунітету, який стримує ріст цього вірусу, далеко не всі страждають на лихоманку на губах. 5. Часті ускладнення. Якщо хворієте ви рідко (менше 10 разів), але що називається — влучно. Тобто коли звичайна застуда обов’язково переростає якщо не в гайморит, то в бронхіт.

Правила хорошого імунітету Захисні сили організму можна і потрібно зміцнювати. Тільки врахуйте, що ці заходи не підійдуть, якщо ваш імунітет у депресії. В такому випадку, як уже було сказано, — негайно до лікаря. 1. Приймайте імуномодулятори. Препарати на основі інтерферону або імуноглобуліну, а також ехінацеї. Тільки дуже важливо вживати їх не більше півтора місяця і в строго профілактичній дозі (вона вказана в анотації). Інакше станеться зворотний ефект — імунітет «впаде». Людям з проблемами шлунково-кишкового тракту і аутоімунними захворюваннями (ревматизм, вовчак і т.д.), а також хворим на туберкульоз та алергікам можна приймати ці препарати без консультації з лікарем! 2. Пийте чаї зі спецій. Перші два тижні кожного місяця. Подразнююча дія ефірних олій посилює кровообіг і збільшує кількість лімфоцитів — клітин імунної системи. Не більше однієї чашки в день, щоб уникнути набряків слизової гортані, і не пізніше, ніж за 6 годин до сну, оскільки спеції збуджують нервову систему. Такі чаї протипоказані гіпертонікам, алергікам і тим, хто страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту. 3. Ходіть в лазню. Але обов’язково чергуйте перебування в парильні з зануренням у холодну воду. Контраст підсилює роботу надниркових залоз, і вони виділяють гормони, які стимулюють імунітет. Два-три походи в сауну приведуть імунітет «в бойову готовність» на найближчі 20-25 днів. 4. Одягайте «кільце». Кожного ранку і вечора робіть такий масаж. Стисніть праву руку в кулак так, щоб утворився «стос кілець», і тепер із зусиллям «надягайте» їх на кожен палець лівої руки по кілька разів. Повторіть масаж іншої руки. 5. Ходіть на прогулянки сім’єю. Хоча б по 15 хвилин у день. Відчуття сімейності, а значить — впевненість, що тебе люблять, і відчуття захищеності, завжди знімає невротичну напругу, а в списку ворогів імунної системи вона стоїть на першому місці. 6. Посміхайтеся! Коли людина радіє, виділяється ендорфін — гормон радості. Завдяки йому розширюються судини, поліпшується кровотік, що благотворно впливає на роботу імунної системи. Тому частіше посміхайтеся!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також