Подорожчання незаконне. Але пасажири платять

2223 0

Ми у соцмережах:

Подорожчання незаконне. Але пасажири платять

Рівненські перевізники, як і обіцяли, суттєво підвищили вартість проїзду на приміських і міжміських маршрутах. Це не стало великою несподіванкою ні для пасажирів, яких водії ще за тиждень попередили про невідворотність подорожчання.

Маршрутка_02 Платити більше рівняни змушені на одних маршрутах, починаючи з п'ятниці, на інших — з суботи. Зокрема, вартість проїзду з Рівного до Костополя зросла з 10 до 17 гривень. До Гощі — з 10 до 15 грн. До смт Квасилова — з 3 до 4 гривень. До Здолбунова — з 6 до 9 грн., а, скажімо, до села Дермань Друга цього району — з 17 до 25 гривень. За проїзд в межах окремих райцентрів і сіл здебільшого беруть вже по три гривні. А також, як і раніше, доїхати до райцентрів прохідними "сільськими" маршрутками обходиться на гривню-дві дешевше, ніж прямими рейсами. Попри подорожчання проїзду, пасажирів у маршрутках суттєво не поменшало. Вони хоча й обурюються, але платять за новою ціною. Допоки відомо тільки про один факт, коли людина платити більше відмовилася і... нічого не сталося — доїхала куди хотіла за старою ціною. — Сьогодні кілька разів довелося скористатися громадським транспортом — і по Здолбунову, і до Рівного, - похвалилася в суботу на своїй сторінці у Фейсбук колишня голова Здолбунівської РДА Світлана Ніколіна. — І жодного разу не заплатила ту ціну, яку роздрукували власники і яка ніде не погоджена і не затверджена. Спокійно кажу водіям, що розпорядження немає і платити більше не буду. Реагують по-різному, хоча в основному спокійно. Навіть гривню здачі один дав як належало... Якщо хочете, це такий собі соціальний експеримент, і він невдалий. Люди мовчать. Платять більше (на 50% від попередньої ціни!) і мовчать. Так що якщо хтось всерйоз думає, що суспільство аж так змінилось після Революції гідності, то це не зовсім правда. І в революційних подіях, і тепер у війні і волонтерському русі участь бере меншість. Більшість і далі максимум здатна обурюватися біля телевізора. Нагадаємо читачам "РВ", що минулої середи відбулися збори перевізників області, на яких вони одностайно проголосували за збільшення вартості проїзду. Про своє рішення владу, так би мовити, вони просто поставили перед фактом. Валентин Демчук, президент громадської організації "Союз перевізників України":

— Ми збиралися, щоб вирішити дилему: чекати кілька тижнів на офіційне рішення ОДА про підвищення тарифу із 30 коп. за кілометр до 40 копійок (без ПДВ) і зупинити рух транспорту чи підняти ціну за проїзд самотужки. Близько ста перевізників, які прийшли на збори, майже одноголосно проголосували за те, щоб підняти вартість проїзду. Поки що тариф залишається незмінним — 30 коп. (36 коп. із ПДВ). Але перевізники будуть додавати до тарифу до 20 копійок за кілометр — на компенсацію за пальне, яке росте в ціні щодня. Нові ціни будуть вищими за попередні на понад 60%. Перевізники бояться втратити пасажирів, але не можуть працювати за старими тарифами, бо їздять у збиток. Готові, правда, пікетувати органи влади з вимогою підняття заробітних плат та пенсій у країні.
Тим часом в Рівненській облдержадміністрації підвищення тарифів перевізниками назвали самовільним і незаконним, але рівнянам змогли запропонувати тільки одне — не платити за проїзд більше. Ігор Тимошенко, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі РОДА:
— Законодавство чітко визначає процедуру затвердження нового тарифу на перевезення. Так, після подачі перевізником заявки нові тарифи мають пройти громадське обговорення. Лише після цього розпорядженням голови ОДА можуть бути затверджені. Без цього жоден тариф не може визнаватися законним. Відповідно, може каратися від накладання штрафів на перевізника і аж до розірвання угоди та позбавлення ліцензії на перевезення. Я розумію бажання перевізників збільшити тариф, адже зросла ціна на пальне. Але не треба забувати, що зарплати мешканців області залишилися на тому ж рівні. Тож очевидно, що підвищення вартості проїзду може значно погіршити фінансовий стан людей. Щоб цього не сталося, закликаю перевізників та громадськість зустрітися за "круглим столом" та знайти порозуміння. Обласне розпорядження про можливе підвищення тарифу справді запропоновано до обговорення, але термін обговорення — до 17 березня, а ще потрібне затвердження управлінням юстиції. Тому до 23 березня підвищення цін не є законним. Та й пропонувалось воно максимум на 40%, а не на 50-60%, як зробили наші перевізники.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також