Загиблих троє. Усі герої?

3879 0

Ми у соцмережах:

Загиблих троє. Усі герої?

Військовослужбовця, який загинув під час служби, прийнято вважати героєм, відповідно вшановувати і ховати з почестями. Чи заслуговують на це ті мобілізовані громадяни, які загинули до того, як потрапили на фронт? Починаючи з 7 лютого, на Рівненському полігоні загинуло троє вояків. Загинули не в бою, і не під час бойових навчань, а через стан здоров'я. Принаймні двоє з трьох загиблих були хронічними алкоголіками.

Полігон У понеділок 23 лютого з 3 700 мобілізованих з 13 областей, які проходять навчання на Рівненському загальновійськовому полігоні, 700 склали присягу на вірність українському народові. 31-річний Олександр Вдовиченко з Дубровиці присягу не складав, бо, як і більшість, вже зробив це, коли проходив службу в армії. Однак святковий, вільний від військової виучки день випав і йому. Як саме він його провів — невідомо, але до намета свого підрозділу прийшов ввечері добряче напідпитку. Розпитувати, де, що і з ким пив, товариші не стали, а просто вклали спати. Наступного ранку Олександр не прокинувся, доторкнулись — він холодний... Цього ж дня з прес-центру оперативного командування "Північ" повідомили, що, за попередньою версією, мобілізований захлинувся блювотинням. За добу судово-медична експертиза причини смерті уточнила — гостре отруєння алкоголем. Перед цим випадком 16 лютого о 22.30 у Рівненському обласному наркологічному диспансері помер мобілізований 44-річний Микола Маркуш. Лікарі констатували, що причиною смерті став набряк мозку в результаті алкогольного делірію (білої гарячки). Микола Маркуш був призваний по мобілізації на військову службу Пустомитівським районним військовим комісаріатом Львівської області. 12 лютого прибув на Рівненський полігон для навчання в стані сильного алкогольного сп'яніння. Зважаючи на агресивність та неадекватність військовослужбовця, близько вісімнадцятої години 14 лютого його доставили до Рівненського обласного наркологічного диспансеру, де він і помер. Сьомого лютого на полігоні помер 37-річний Андрій Іващук, родом з Хмельницької області. Чоловіку стало погано, коли він йшов у строю. Спершу допомогти йому намагалися інші солдати, потім лікарсько-сестринська бригада, викликали "швидку" з Костополя, та марно. О 16.45 лікарі констатували смерть військовослужбовця від... серцевого нападу. Андрій Іващук прибув на полігон 6 лютого ввечері. Він був мобілізований і визнаний лікарською комісією придатним до військової служби без жодних обмежень.

Коментарі

Михайло Твердохліб, в.о. військового комісара Рівненської області: — Близько 25% чоловіків, які з'явилися за викликом до військкомату під час першого етапу мобілізації, після проходження медогляду були визнані непридатними до військової служби. Найбільше з них мали проблеми з тиском, серцево-судинні захворювання, різні невиліковні травми. Близько 20% чоловіків були визнані тимчасово непридатними, їх направили на лікування, а згодом, після повторного проходження медогляду, визначатимуть, чи можна їх відправляти на службу. На Рівненський загальновійськовий полігон ми відправили близько півтисячі чоловіків. Кожен мобілізований перед тим, як відправлятися на військові навчання, проходив у нас спеціальний тест. Тест не важкий, не склали його лише одиниці. Ми з допомогою нього визначали алкоголіків і людей, здатних до суїциду. Але перед цим ми відсіваємо таких людей ще до проходження медогляду. Надсилаємо у психо— та наркодиспансери запити, чи чоловіки, які є у наших списках військовозобов'язаних, не перебувають на обліку в цих медзакладах. Так само відповіді отримуємо від шкірно-венерологічного та протитуберкульозного диспансерів. Дмитро Горбань, в.о. начальника військово-медичної служби ОК "Північ": — За період навчань на Рівненському полігоні на стаціонарне лікування потрапив 121 мобілізований першого етапу четвертої хвилі. Переважно — з респіраторними гострими вірусними інфекціями. Близько 40 мобілізованих госпіталізували із судомним станом, викликаним тим, що чоловіки-алкоголіки на полігоні залишилися без спиртного. Усіх цих хворих направили на лікування у спеціалізовані медичні заклади. Частину чоловіків, у яких був коматозний стан, уже повернули в стрій. Інших відправили на проходження повторного медогляду, щоб визначити, чи можна їх вважати придатними до військової служби. Поки що результатів медогляду нема. Перші кілька днів, коли на полігоні розпочалися навчання, були масові судомні напади. Потім вони порідшали. За останні два дні не було жодного. Попри заборони і намагання зупинити постачання алкоголю на територію полігона, мобілізовані все ж знаходять можливість напитися. Багатьом спиртне привозять родичі.
Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ, Алла САДОВНИК.
tag:Смерть на полігоні tag:Мобілізація


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також