Поліщуки везуть долари з Москви. Митники затримують тих, хто нервує

3754 0

Ми у соцмережах:

Поліщуки везуть долари з Москви. Митники затримують тих, хто нервує

Понад 20 мільйонів гривень — такий внесок лише трьох рівнян у держбюджет України. Їх затримали на кордоні, бо перевозили незаконно долари. З Москви. Восени на контрабанді попався мешканець Зарічненщини, який у рюкзаку віз 321 тисячу доларів. А минулої п'ятниці прикордонники затримали двох березнівців, які намагалися провезти понад 300 тисяч доларів...

Долари контрабанда Контрабандистів з Березнівщини затримали у п'ятницю на пункті пропуску "Городище", що на Дубровиччині. Чоловіки їхали мікроавтобусом "Мерседес Спринтер" із Москви через Білорусь. У салоні було 13 людей, переважно усі з Березного, вони поверталися із заробітків. Спершу з доларами затримали чоловіка, який вирішив проходити митний контроль не як пасажир, а як пішохід. У митній декларації він вписав, що перевозить 5 тис. рублів. Проте інспектор-митник Михайло Сірко, помітивши, що чоловік нервує, повів його на детальніший огляд речей. Як виявилося, у його сумці лежало два пакунки з грошима — загалом понад 150 тисяч доларів. Долари контрабанда Начальник митного поста Олег Родзін у той же час відправив заробітчанський бус, який заїхав на "зелений коридор", на "червону лінію". Нібито теж помітивши, що водій нервує. Олег Вавровський, начальник Рівненської митниці, розповідає:

— Попередньої інформації про те, що мають незаконно перевозити гроші, ми не мали. Спрацювало "чуття" у наших митників і здатність розрізняти зміни у поведінці людей, які щось приховують. Під час огляду у повітряному фільтрі авто знайшли 100 тис. доларів. За сидінням — ще 50 тис. Загалом митники вилучили з буса та сумки 300 050 доларів. Є підозра, що долари, які намагалися незаконно перевезти через кордон, отримано за проданий бурштин, який в Росії коштує дорожче. Водій буса каже, що валюту його хтось попросив передати в Україну.
Долари контрабанда Митники склали два протоколи — на водія буса та на пішохода-пасажира — за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України, яка, зокрема, передбачає переміщення валюти через кордон з приховуванням від митного контролю. Покарання — конфіскація вилучених коштів та штраф, який дорівнює сумі, яку перевозили незаконно. До слова, штраф доведеться сплатити у гривнях за курсом, який був на момент вилучення. Долар у п'ятницю, за курсом НБУ, коштував 23,51 грн. Тобто сума штрафу сягатиме більше 6,92 млн. грн. Митники передадуть справу до суду. Там поліщуки матимуть змогу доводити свою невинність. Втім, як свідчить попередній випадок з мешканцем Зарічненщини, виграти суд їм, мабуть, не вдасться. Митне законодавство передбачає, що через кордон можна везти, не задекларувавши, не більше 10 тис. євро. І заробітчани, які перетинали кордон не вперше, про це, очевидно, знали. До слова, поліщуку, якого затримали на контрабанді восени, можна сказати, "пощастило". Тоді курс долара був вдвічі меншим, ніж зараз, а тому суд присудив йому за 321 тис. незаконно перевезених доларів 4 млн. грн. штрафу.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також