Полуниця — перша літня ягода та справжня скарбниця вітамінів. Вона містить прості вуглеводи, які активізують в організмі обмінні процеси. Тому полуницю можна сміливо віднести до засобів омолодження організму. Через те, що ця ягода містить саліцилову кислоту, її можна використовувати для зниження жару при температурі, а також для розрідження крові.
Щавелева кислота в полуниці дає нам енергію. Загалом ця чудова ягода сприяє зв'язуванню і виведенню з організму токсинів і важких металів, зменшенню проявів дисбактеріозу кишечнику. Але всі ці чудові якості полуниці можуть бути перекреслені, якщо її вживати неправильно. По-перше, полуниця може викликати алергію. Це пов'язано із тим, що її поверхня пориста, а в порах збирається багато рослинного пилку в сезон цвітіння. Тому людям, схильним до алергії, краще полуницю не їсти. По-друге, через контакт із землею та добривами, які додають у грунт для росту ягоди, на її поверхні можуть затримуватися яйця гельмінтів. Тож щоб уникнути глистяної інвазії, рекомендується перед вживанням обдавати ягоди окропом. Ще одна проблема цієї літньої смакоти — мікрокісточки, яких у ній багато. Так, якщо їсти ягоду натщесерце, то можуть загостритися захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрит, гастродуоденіт, сечокам'яна хвороба). А ще вживання свіжої полуниці може спричинити розвиток карієсу зубів.