Полуниця: користь і шкода в одній ягоді

1143 0

Ми у соцмережах:

Полуниця: користь і шкода в одній ягоді

Полуниця — перша літня ягода та справжня скарбниця вітамінів. Вона містить прості вуглеводи, які активізують в організмі обмінні процеси. Тому полуницю можна сміливо віднести до засобів омолодження організму. Через те, що ця ягода містить саліцилову кислоту, її можна використовувати для зниження жару при температурі, а також для розрідження крові.

полуниця-1 Щавелева кислота в полуниці дає нам енергію. Загалом ця чудова ягода сприяє зв'язуванню і виведенню з організму токсинів і важких металів, зменшенню проявів дисбактеріозу кишечнику. Але всі ці чудові якості полуниці можуть бути перекреслені, якщо її вживати неправильно. По-перше, полуниця може викликати алергію. Це пов'язано із тим, що її поверхня пориста, а в порах збирається багато рослинного пилку в сезон цвітіння. Тому людям, схильним до алергії, краще полуницю не їсти. По-друге, через контакт із землею та добривами, які додають у грунт для росту ягоди, на її поверхні можуть затримуватися яйця гельмінтів. Тож щоб уникнути глистяної інвазії, рекомендується перед вживанням обдавати ягоди окропом. Ще одна проблема цієї літньої смакоти — мікрокісточки, яких у ній багато. Так, якщо їсти ягоду натщесерце, то можуть загостритися захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрит, гастродуоденіт, сечокам'яна хвороба). А ще вживання свіжої полуниці може спричинити розвиток карієсу зубів.

Поради лікарів щодо вживання полуниці

Перед тим як їсти ягоди, їх потрібно добре помити і обдати окропом. Бажано їсти полуницю не саму, а змішувати із натуральними молочними продуктами: сметаною чи вершками. Кальцій, який є у них, зв'яже щавелеву кислоту в ягодах і тоді вашим зубам нічого не зашкодить. Візьміть за правило їсти полуницю тільки на десерт, тобто після якоїсь іншої страви, щоб не виникло проблем із шлунком. Та якщо все ж таки виникла проблема зі здоров'ям, радимо вам не ставити самому діагноз (адже спровокувати проблему могла і не полуниця), а звернутися до лікаря, який після обстеження встановить причину нездужання.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також