Померлих вже четверо

1510 0

Ми у соцмережах:

Померлих вже четверо

Минулого тижня від пневмонії в обласній лікарні померло двоє рівнян: 24-річний та 33-річний чоловіки. У них лабораторні дослідження, проведені в обласній санепідемстанції, виявили вірус грипу типу А. Відразу у п’ятницю обласні чиновники поспішили заявити, що причиною смерті цих двох молодих людей став підвид грипу А — пандемічний вірус свинячого грипу. Це притому, що дослідженнями це підтверджено ще не було. Адже обласні лабораторії, виявляється, їх не роблять, а висновків з Києва ще нема. У понеділок в обласній лікарні померла від пневмонії 56-річна жінка з Рівного, а у середу — 59-річний чоловік з Рокитнівського району. Який був у них вірус грипу — нині сказати також не можуть: в обласній санепідемстанції для цього немає тест-систем і грошей на їхнє придбання.

Епідеміолог не сумнівається — лютує грип свинячий Завідувач епідеміологічного відділу обласної санепідемстанції Анатолій Рєзніков не приховує: смерті від ускладнень грипу та ГРВІ в області були й раніше. Приміром, кілька таких випадків було торік. Але, за його словами, цьогорічні смерті, причиною яких стали двобічні геморагічні пневмонії, дають підстави припускати, що в області лютує саме свинячий грип. — ПЛР-лабораторія обласної санепідемстанції дослідила 10 зразків матеріалу хворих, — розповів п. Рєзніков. — І в шести з них виявила вірус типу грипу А. ПЛР — це дослідження на генетичному рівні, яке виявляє вірус грипу в молекулі рибонуклеїнової кислоти. У першого і другого померлого в області виявлено вірус грипу типу А. Чи це пандемічний грип — свинячий або, як його ще називають, каліфорнійський, чи ні, — ми сказати не можемо. Тож матеріал направлено на дослідження до Києва. Коли будуть його результати, нам не сказали. А по телебаченню повідомили, що результати досліджень з Лондона будуть за два тижні. Але якщо це грип А і така симптоматика — двобічна геморагічна пневмонія, від якої гинуть люди, то значить, свинячий грип дійшов і до нас. Адже нині ввесь світ охоплений пандемією. Проводяться дослідження також і у вірусологічній лабораторії обласної санепідемстанції. Так, у ній було досліджено зразки матеріалу хворих за направленням медиків. З 38 зразків, доставлених 29 жовтня, у 3 — був виявлений грип А, в 1 — парагрип. З 31 зразка, які надійшли в понеділок, у 2 — вірус грипу А, в 1 — аденовірус. Тобто загалом у 5 зразках виявлено вірус грипу типу А. Якщо у перших двох померлих хворих хоча б виявили вірус грипу, то про інших двох поки ніхто нічого сказати не може. Адже, як пояснив п. Рєзніков, щоб провести необхідне дослідження, в обласній санепідемстанції не мають ні тест-систем, ні грошей на них. І додав, що особисто він, як епідеміолог, не сумнівається, що на Рівненщині лютує саме пандемічний вірус. Тим паче, підкреслив п. Рєзніков, навіть якщо це й не так, то краще перестрахуватися.

Торік теж вмирали, але про це мовчали Якщо підняти статистику, то виявиться, що боятися рівнянам особливо нема чого. Так, як повідомив начальник обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Василь Височанський, цього року за жовтень пневмонію на Рівненщині діагностували у 498 хворих, а померло від неї четверо. Торік у жовтні, який не був передепідемічним, бо грип прийшов в область аж у лютому цього року, було зареєстровано 524 пневмонії і 9 смертей від неї.

”Таміфлю» все ще на підході Звісно, пневмонія від пневмонії відрізняється. Як розповів заступник начальника облуправління охорони здоров’я Ігор Добровольский, якщо бактеріальну пневмонію лікують антибіотиками, то для лікування вірусної, а саме така розвивається від грипу, вони не підходять. Лікувати свинячий грип в нашій державі збираються препаратом «Таміфлю». І у понеділок вранці його доставили в область. Правда, станом на ранок вівторка в інфекційному відділенні міської лікарні чомусь названого препарату досі не було. Обласний інфекціоніст Сергій Дорошенко неабияк обурювався з цього приводу: — Досі державного забезпечення ліками у нас не було. Хворі вимушені лікуватися за власний кошт. А в нас відділення заповнене — близько 120 хворих. Певні порції противірусних препаратів надійшли. Але ж треба ще й медиків захищати від грипу, бо вони — на передовій. І якщо захворіють медсестри, інфекціоністи, тоді може розвинутися ще більша паніка і з’являться проблеми. Нам все кажуть, що «Таміфлю» на підході. Але інфекційне відділення не отримало ще жодної упаковки! Добре декларувати з екрана телевізора, що є чим лікувати. А спробуйте поговорити з реальними хворими! Втім, заступник начальника міського управління охорони здоров’я Вікторія Покоєвчук запевнила, що протягом години препарат буде доставлений в інфекційне відділення. А ось у дитячій лікарні, за її словами, «Таміфлю» є ще з липня.

Мирослава ШЕРШЕНЬ.

Довідка Станом на середу 4 листопада на грип та ГРВІ в області захворіло 20740 людей. З них госпіталізовано 1212.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також