Помічники в боротьбі з гіповітамінозом

554 0

Ми у соцмережах:

Помічники в боротьбі з гіповітамінозом

Навесні дикі трави можуть стати добрими помічниками в боротьбі з гіповітамінозом.

Кропива. В неї їстівні ранні ніжні листочки. Щоб вони не обпекли язик, їх слід злегка ошпарити окропом або перекрутити на м’ясорубці, і вони трохи втратять пекучість. З молодого листя кропиви готують борщ, котлети, зелене масло або салат.

Подорожник. Молоде листя цієї рослини використовують у салатах, супах, запіканках, із них роблять голубці й котлети. Висушене і подрібнене листя годиться як приправа до перших страв.

Кульбаба. В неї їстівне коріння, квітки і листя. Якщо висушене в духовці коріння змолоти, вийде напій, подібний до кави. Також корені тушкують або відварюють. З квіток готують варення, а листя вимочують у підсоленій воді, щоб вийшла гіркота, і додають з іншою зеленню у салати.

Грицики. Використовують усю рослину. Її можна додавати в салати і варити з нею супи. Насіння за смаком нагадує гірчицю.

Лобода. Їстівне листя і насіння. Листя дуже ситне, тому що в ньому міститься протеїн. Також його додають у борщі, запіканки, салати. Навіть квасять — як капусту. Насіння розтирають на порошок і кладуть у тісто, випікаючи хліб.

Корінь пирію. Навесні він соковитий, білий. Його слід вимочити протягом півгодини, промити і нарізати в салат. Висушене коріння використовують для приготування чаю.

Мати-й-мачуха. Листя, квіти і корені цієї лікарської рослини годяться в їжу. Молоде листя нагадує за смаком шпинат.

Кислиця. Її листочки мають кислий лимонний присмак, у них багато вітаміну С. Свіжі листочки додають у салат, а чай із них матиме приємну кислинку.

Реп’ях (лопух). Його коріння і стебла надзвичайно смачні в тушкованому вигляді. А з коренів варять повидло або кладуть сирим у салати.

Хвощ. Молоді пагони кладуть у киселі й компоти, запіканки. Зелені соковиті стебла їдять сирими або тушкують.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також