Фінські вчені виявили в помідорі одну неймовірну особливість для організму людини. Виявляється, щоденне вживання свіжих помідорів знижує ризик виникнення інсультів на 55%.
За результатами досліджень, опублікованих у журналі Neurology, постійне вживання помідорів знижує ризик виникнення інсульту на 55%, а ризик появи ішемічного інсульту, який пов'язаний з тромбами, — на 59%. Причина в антиоксидантах лікопінах, які в помідорах є у великій кількості. Високий рівень лікопінів надійно захищає організм від інсультів. Крім лікопіну, помідор багатий фруктозою, калієм, магнієм, фосфором, міддю, вітамінами А, C, К, В6, В9.
Але не варто вживати помідори тим, хто страждає на гастрит, жовчнокам'яну хворобу, захворювання печінки та нирок, артрит і подагру. Можуть утворитися камені в нирках, плюс до всього, цей овоч є сильним жовчогінним. Також томати є одним з найсильніших алергенів, тому алергікам варто обережно їсти помідори.