Поскаржилися Фірташу на життя

1889 0

Ми у соцмережах:

Поскаржилися Фірташу на життя

Дмитро Фірташ, головний акціонер "Рівнеазоту", минулої п'ятниці уперше побував у Рівному на офіційному рівні й цілком відкрито. Як голова Федерації роботодавців України він вислухав нарікання на проблеми від керівників тутешніх підприємств, продемонстрував свою обізнаність у цих проблемах і пообіцяв допомогти, тобто домовлятися на рівні Кабміну.

За скасування ПДВ і Фірташ не домовився Дмитро Фірташ кілька разів наголосив, що федерація не є політичним рухом, лише майданчиком для бізнесу. Закликав і малі, й великі підприємства області приєднуватися як до формування, яке зможе вибудувати "вертикальні виробничі ланцюжки" для підприємств і дати нові можливості. Аби державні структури цьому не перешкоджали, Федерація вже підписала угоди з Антимонопольним комітетом, податковою та митною службами. — Ми з прем'єр-міністром Миколою Азаровим говоримо фактично про одне й те ж, але погляди у нас різні, - сказав Дмитро Фірташ. - Уряд не бачить того, що нам потрібно. І не підуть в Україну інвестиції, поки вона буде на 180-му місці з 183-х за легкістю ведення бізнесу тут. Про "легкість", з якою підприємство "Волинь-Цемент" уже не перший рік не може розширити кар'єри глини, з трибуни рівненської облради, де відбувалася зустріч із Дмитром Фірташем, розповів директор цього підприємства Сергій Дудзяний. Є й доручення Президента, розроблено окремі заходи Кабміну, і голова РОДА Василь Берташ особисто клопотався, але справа посувається туго. Процедура відведення земель, які вважаються лісовим фондом, вимагає погодження у кількох міністерствах, і тільки-но зміниться хоч один міністр — а це відбувається досить часто — усі папери доводиться наново погоджувати. Так триває роками, що призводить до зменшення обсягів виробництва. На плутане законодавство нарікав голова правління компанії "Рівнебуд" Олександр Люльчик. Він каже, що через цю заплутаність на його підприємстві юристів стільки, як виконробів. Найбільше усім сподобалася пропозиція п.Люльчика скасувати податок на додану вартість. "Після цього і хліб подешевшає на 20%, і квадратний метр житла, — аргументує п.Люльчик, — і податківці, й бухгалтери будуть вивільнені від непотрібної роботи, і паперу, й багато іншого зекономлять". Утім, навіть Фірташу це, певне, поки не під силу. Представник Федерації роботодавців на Рівненщині каже, що була пропозиція замінити ПДВ податком з обороту, але поки невідомо, чи таке буде і коли. На некомпетентність і непрофесійність митників скаржився голова правління Костопільського заводу скловиробів Андрій Філімонюк. Через це підприємство втягнуто в суди, які забирають багато часу і грошей. — Працювати стало важче, а люди живуть гірше, — резюмував цю дуже затягнуту зустріч гендиректор "Рівневтормету" Ярослав Панасюк.

На "Рівнеазоті" буде нафтохімія На "Рівнеазот" Дмитро Фірташ поїхав уже як головний акціонер цього підприємства. Тут йому показали, як освоєно цьогорічні інвестиції — майже 133 мільйона гривень. За ці гроші "Рівнеазот" запустив новий агрегат з виробництва неконцентрованої азотної кислоти та спеціальну установку з утилізації пари в цьому ж цеху. Вона перероблятиме пару в електроенергію, що зменшить її споживання із зовнішніх мереж і зекономить за рік 20-26 мільйонів гривень. До кінця цього року компанія OSTHEM, до складу якої входить "Рівнеазот" і яка координує діяльність підприємств азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа, збирається придбати власний нафтопереробний завод і налагодити нове виробництво з продуктів нафтохімії, в тому числі й у Рівному. На думку Дмитра Фірташа, це буде запорукою стабільності для підприємства. Які саме нові види продукції почнуть випускати на "Рівнеазоті" — поки не уточнюється.

Хоч би борг списали... І Рівному Фірташ пообіцяв допомагати як місту, де працює його підприємство, — "мусимо ділитися". Чим саме — теж ніхто поки не каже. До цього "Рівнеазот" надавав підтримку жіночому монастирю, дитбудинкам, інтернатам, школам та лікарням. Цього року Василь Берташ попросив владнати боргове питання між "Рівнеазотом" та "Рівнеоблводоканалом" на 25 мільйонів гривень за очищення міських каналізаційних стоків, за які останнє не може розрахуватися. А вже наступного, може, дійде й до стадіону "Авангард", про утримання якого коштом "Рівнеазоту" говорять років два.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також