Повторення пройденого

1786 0

Ми у соцмережах:

Повторення пройденого

У кожного з нас були в 2007 році приємні й радісні події, які залежали винятково від нас самих. Однак життя будь-якого городянина значною мірою залежить і від інших людей, які за своєю посадою зобов’язані забезпечити комфортне проживання у місті — хоча б з теплом і водою, з транспортним сполученням і медичною допомогою. Озираючись на минулий рік, більшість чиновників радіють і тому, що хоча б вдалося врятувати ввірену їм галузь від повного розвалу, і це ми чуємо не вперше — ніби повторення погано вивченого уроку. Втім, серед рутини повсякденних буднів знаходять чиновники і маленькі досягнення, якими не перестають тішитись.

Сподівається почати будувати Льодовий палац начальник міського управління капітального будівництва Сергій Полоцький: — Цього року ми вийшли на фініш розробки проекту другого підземного містечка, яке має протягнутися з Театральної площі до майдану Короленка. За півтора-два роки плануємо його збудувати. Вирішиться наступного року проблема з транспортною розв’язкою на майдані Незалежності, адже тут буде збудовано підземний пішохідний перехід. Уже нині ми розглядаємо можливість перенесення звідси мереж, бо їх дуже багато під майданом. Будується мікрорайон №92 на Ювілейному. Тут мають постати багатоповерхові житлові будинки, у тому числі й 17поверхові. Сподіваюся, що наступного року в місті буде багато новобудов. Плануємо збудувати 7080 тисяч кв. метрів житла, розпочати зводити мікрорайон «Тинне». Надіюся, що нарешті наступного року вдасться розпочати будівництво Льодового палацу. Поки що його проект не затверджений. Ми подивилися проектні пропозиції, але вони нас не повністю задовольнили. Адже хочемо, щоб цей палац мав каток, який відповідає міжнародним стандартам.

Хоче, щоб депутати вивчили законодавство, начальник міського управління земельних ресурсів Роман Гресько: — Найбільшим минулорічним досягненням вважаю введення в дію нової нормативної грошової оцінки землі. Це дало змогу збільшити вдвічі надходження до бюджету від плати за землю. Друге за величиною досягнення — ліквідація «дірки» в нормативних актах між моментами прийняття рішення про одержання прав на землю і укладенням відповідного договору. Раніше був великий розрив у часі між двома цими оформленнями, оскільки підприємці всіляко відтягували час укладення договорів на оренду землі. Це завдавало великих збитків бюджету. Так, лише за 2005 рік ми втратили 900 тисяч гривень. А нині орендна плата за землю нараховується з моменту прийняття рішення міськими депутатами про надання землі, а не з моменту укладення договору оренди на землю. Третє досягнення — проведення першого у місті аукціону на продаж землі, який показав реальну вартість квадратного метра землі у місті. За 22,5 сотки ми взяли 4 мільйони 800 тисяч гривень. Продай кілька десятків таких ділянок — і вийде бюджет міста. Звісно, у галузі залишилися й проблеми. Зокрема, не завжди депутатські рішення при розгляді земельних питань відповідають законодавству. Так, приміром, лише за один день минулого тижня через це нам надійшло 26 повісток у суд. Щодо перспектив, то хотілося б, щоб кожна земельна ділянка міста, яка має реального власника чи землекористувача, мала ще й юридичне оформлення власності на неї. А коли ми закріпимо за кожною ділянкою реального власника чи землекористувача, будемо мати справжню картину кількості вільних земельних ділянок у місті. Нині 2530% ділянок не оформлені. Особливо це стосується земель багатоповерхової забудови, зокрема прибудинкових територій.

Втримати медичну галузь хоча б на нинішньому рівні хоче начальник міського управління охорони здоров’я Михайло Стичишин: — Найбільше минулорічне досягнення — те, що не дали розвалитися галузі. Адже незважаючи на остаточне фінансування медицини, до кінця року підійшли з нормальними показниками. Завдяки залученню позабюджетних коштів вдалося частково поліпшити матеріально-технічний стан медичних закладів, зокрема міської лікарні. Так, реанімаційну службу, нейрохірургічну, лапароскопічну змогли забезпечити майже всією необхідною апаратурою. Активно розвивається кардіохірургія, адже майже 50% хворих мають проблеми з серцем. У новому році плануємо у цьому ж напрямі працювати. Відкриття сімейних пологових залів у пологовому будинку №2 — теж одне з торішніх досягнень. Нині це сімейне відділення користується особливою популярністю у мешканців нашого міста. Так, лише за три місяці роботи п’ять людей, які тут працюють, прийняли 460 пологів. За рік це буде понад 1800 — стільки, як приймає увесь пологовий будинок за рік. Тому досить створити кілька таких відділень, щоб забезпечити допомогою при пологах усе місто. Прикро, що не вдалося торік створити обласний перинатальний центр, переконати у необхідності його діяльності не медиків, а депутатів. Нині є рішення організувати такий заклад, але невідомо, коли і як це робитиметься. Чи буде скорочення медиків наступного року? Якщо вдасться створити перинатальний центр, то не буде. Звісно, досі хворі мусять йти у лікарню зі своїми медикаментами, інструментарієм. І наступного року, якщо буде таке ж фінансування, як торік, головним завданням буде втримати медицину міста хоча б на нинішньому рівні.

Не хоче нових дострокових виборів секретар Рівненської міської ради Юрій Торгун: — Вибори вибивають з нормальної колії усю громаду, —переконаний пан Юрій, який сподівається, що цього року працюватиметься стабільно і ритмічно. Серед досягнень він відзначив зростання середньої у промисловості зарплати на 29% до 1300 гривень; зростання на 17% обсягів виробленої підприємствами міста продукції, ще більше зростання залучених іноземних інвестиції та бум на відкриття супер— та гіпермаркетів, яких протягом року в Рівному запрацювало аж шість. Торгун, а також і всі заступники міського голови, пишаються тим, що тривала відсутність на роботі міського голови Віктора Чайки не позначилася негативно на роботі влади міста. Навпаки, з їхніх слів, згуртувала й об’єднала, аби не склалося враження, що без Чайки команда працювати не може.

Добувати газ із сміттєзвалища хоче перший заступник міського голови Олексій Хмилецький: — На полігоні побутових відходів ми хочемо встановити мережу дренажних труб, що дозволить накопичувати метан, який перероблятиметься на електроенергію. Третина надходжень від цього проекту залишатиметься у місті, на розвиток. Також плануємо в новому році запустити й сміттєпереробний завод. Також п.Хмилецький хоче почати заробляти на продажу викидів міських підприємств за Кіотськими протоколами, тонна викидів вуглекислого газу нині коштує близько 9 євро. Він пишається тим, що у 2007 році скарг від мешканців міста на холод у квартирах стало наполовину менше, і цю статистику пов’язує із запуском нової котельні на вул. Київській, повним освоєнням субвенцій з держбюджету та закупівлею усіма комунальними підприємствами міста нової техніки, що теж має сприяти більш якісній роботі. З його слів, міськрада подала два проекти на розгляд Європейського банку реконструкції та розвитку (один з них — щодо забезпечення теплом мешканців міста) і сподівається на їхню фінансову підтримку. 2007 рік, на думку п. Хмилецького, «був технічним роком».

Бідних стало більше, змушена визнати заступник міського голови Світлана Богатирчук-Кривко: — Реформа надання соціальних послуг з переходом до адресної системи за десять років у нашій країні так і не завершилася, хоча ми створюємо базу даних потенційних одержувачів тих чи інших соціальних допомог. Нині їх у місті 27 338, практично кожен 10й мешканець міста, я вважаю, що це багато. Протягом минулого року уперше за десять останніх на тисячу зросла кількість сімей, які одержують субсидії, раніше цей показник тільки зменшувався. При тому, що у місті народилося на 300 дітей більше, ніж у 2006му, населення Рівного зменшується, адже за цей же період з міста виїхало значно більше — 2500 рівнян. Зросла кількість покинутих дітей та сиріт, сімей з дітьми, які одержують соціальну допомогу, а також матерів, які народили дітей, не перебуваючи у шлюбі, й одержали статус матері-одиночки. Прогрес п. Богатирчук-Кривко відзначила у дошкільній освіті: окрім відкритих торік нових груп для дошкільнят, у новому році в Рівному планують відкрити новий дитсадок №22. Загалом відсоток дітей, які відвідують державні дитсадки, у Рівному значно вищий від державного — 76% проти середніх в Україні 23%. Навіть у Києві, за даними п. Богатирчук-Кривко, ходити у державний садок мають змогу лише 12% дітей. Оскільки більшості будівель міських шкіл та дитсадків уже понад 40 років, управління освіти цьогоріч планує всерйоз ремонтувати дахи і проводити реконструкцію старих приміщень. До найбільших проблем у роботі Світлана Кирилівна віднесла проблеми не місцеві, а державні. Повсякчас гальмували роботу тендерні процедури, які обіцяють в новому році скасувати. І, нарешті, зі слів представниці влади, місцева влада не може відповідати за моральні якості та злочини неповнолітніх, оскільки не має на це впливу. Схоже, вона не вірить у те, що пропозиції за результатами нещодавно проведених громадських слухань на тему моралі в молодіжному середовищі будуть повністю втілені в життя.

Реконструкцію котельні вважає найбільшим досягненням начальник міського управління житлово-комунального господарства Юрій Собчук: — Минулий рік був успішним для галузі. Продовжилася реалізація програм з ремонтів доріг, дахів, ліфтів, почалася заміна сміттєвих контейнерів на нові, які відповідають європейським стандартам, закупили техніку для ремонтів доріг, вивезення сміття. Справилися цього року теплопостачальні підприємства із запуском тепла, не довелося мешканцям, як у попередні роки, тижнями після початку опалювального сезону сидіти у холоді. Швидко ліквідовували й пориви мереж. А найбільшим минулорічним досягненням вважаю реконструкцію котельні на вулиці Київській, 6А. У попередні роки мешканці будинків, які вона обслуговувала, постійно скаржилися на відсутність тепла. Минулого року скарг на теплопостачальників було вже значно менше. Краща ситуація торік, у порівнянні з 2006 роком, була з погашенням боргів за комунальні послуги. Допомогли у цьому і поліпшення якості послуг, і виїзди теплопостачальників до боржників додому. Встановили до кінця року ми у будинках, які обслуговує реконструйована котельня, 100 теплових лічильників. І я вже давно кажу, що потрібно переходити на розрахунок плати за опалення залежно від кількості наданих гігакалорій, а не обігрітих квадратних метрів. На вулиці Волинської Дивізії ми зробили торік дорогу, розширили дорожнє полотно. А до 2009 року по ній і тролейбуси ходитимуть, якщо буде достатньо коштів на їх придбання. За цей рік ми змогли купити тільки три нових тролейбуси. Адже держава не виконала своїх зобов’язань і не надала необхідної суми на це. Так само й з ремонтом ліфтів. Обіцяна державна субвенція так нам і не надійшла. А загалом, все, що від нас залежить, ми торік виконали. Але житлово-комунальне господарство потребує реформування на державному рівні, а для цього у нього потрібно вкласти великі кошти.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також