Пожирачі жиру шукайте не в аптеці, а на кухні

1173 0

Ми у соцмережах:

Пожирачі жиру шукайте не в аптеці, а на кухні

Найбільш відома і найбільш вивчена речовина, яка міститься в перці, — це капсаїцин. Саме він надає гостроти чилі та іншим перцям. Ця речовина збільшує термогенез — процес, в результаті якого людський організм виділяє тепло і частково спалює власні жири. Гостра їжа збільшує витрати енергії на 23%. З'ясувалося, що капсаїцин викликає зміни 20 білків-регуляторів, більшість з яких знижує синтез жирів і збільшує витрату енергії. А три роки тому з'ясувалося, що ця речовина ще й гальмує ріст жирових клітин.

Пікантна перчинка

Найбільш відома і найбільш вивчена речовина, яка міститься в перці, — це капсаїцин. Саме він надає гостроти чилі та іншим перцям. Ця речовина збільшує термогенез — процес, в результаті якого людський організм виділяє тепло і частково спалює власні жири. Гостра їжа збільшує витрати енергії на 23%. З'ясувалося, що капсаїцин викликає зміни 20 білків-регуляторів, більшість з яких знижує синтез жирів і збільшує витрату енергії. А три роки тому з'ясувалося, що ця речовина ще й гальмує ріст жирових клітин.

Разом — краще

У боротьбі з жиром капсаїцин не самотній. Наприклад, в чорному перці та в імбирі є речовини, які стимулюють термогенез. Суміші зі спецій і прянощів мають комплексну дію і впливають на засвоєння жирів і витрати енергії. Якщо доза одного з компонентів мала, інші речовини компенсують цю нестачу. Вчені рекомендують частіше застосовувати гострі приправи на кухні і як приклад наводять Індію, де широко використовують комбінації з червоного і чорного перців, імбиру, коріандру, куркуми, кмину, інших спецій та цибулі. Споживання спецій в Індії, Китаї та й у всій Південно-Східній Азії вище, ніж у нас чи на Заході, і повних людей там теж менше. Інший компонент харчування, що перешкоджає розвитку ожиріння, — зелений чай. Він містить у великій кількості катехіни — вкрай корисні речовини, що захищають серце і судини, перешкоджають розвитку раку. Вони також гальмують синтез жирів в печінці та під шкірою і стимулюють термогенез. Переходити на гостру індійську кухню не варто, але перець і спеції потрібно частіше використовувати при готуванні. На столі замість сільнички краще тримати млинок з перцем і перечницю з сумішшю спецій (вони скорочують споживання солі). Така невелика добавка в перші і другі страви та в салат буде дуже корисною і смачною. При смаженні і готуванні в духовці або на грилі вони перешкоджають утворенню канцерогенів у м'ясі і птиці. Спеції та перець добре доповнюють смак томатного соку. Багато спецій, і не тільки солодких, як кориця, добре поєднуються з йогуртами, сиром та іншими кисломолочними продуктами. А у спеку можна добре втамувати спрагу імбирним напоєм. Приготувати його нескладно: шматочок імбиру розміром 1,5-2 см дрібно поріжте і заваріть як чай, а ще краще додати до нього скибочку лимона і залити все в термосі дуже гарячою водою. Через 12 годин тамувальник спраги готовий.

Вони допомагають бути стрункими

Молоко, молочні продукти та м'ясо жуйних тварин (яловичина, телятина, баранина містять кислоти, які перешкоджають розвитку ожиріння, сприяють зниженню ваги, коли ви сидите на дієті, і допомагають підтримувати його в нормі після дієти. Коментар Олексія Буєверова, доктора медичних наук, фахівця із захворювань печінки: — Донедавна ставлення медиків до перцю та інших гострих спецій було дуже обережним. Їх забороняли використовувати при багатьох захворюваннях травної системи. Але зараз все змінилося, адже виявилося, що для печінки спеції взагалі нешкідливі. Не рекомендується гостре лише при цирозі та серцевій недостатності, коли є набряки. Вони можуть погіршити стан через збільшене споживання води.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також