Правила догляду за зубами

2336 0

Ми у соцмережах:

Правила догляду за зубами

Кандидат медичних наук Назарій Бірюков каже, що лише третина пацієнтів відвідують стоматолога для профілактики. Щоб уникнути карієсу та інших хвороб зубів, лікар радить дотримуватися кількох правил.

  • Ретельніше чистіть зуби після вживання горіхів та сухофруктів. Найшкідливіша для емалі та їжа, що надовго застряє між зубами. Тоді у мікробів є багато часу, аби подіяти на зубну емаль. Найчастіше у зубах застрягають чіпси, сухофрукти, сухарики. З цієї точки зору можна стверджувати, що горіхи, насіння або родзинки шкідливіші за солодощі, бо цукерки людина з`їдає швидко.
  • Жуйку не можна жувати довше 20 хвилин. Варто обрати ту, яка не містить цукру.
  • Серед людей поширений міф, що при чищенні зубів стирається зубна емаль. Це неправильно, адже вже через 6 годин після прийому їжі зубний наліт міцно наліплюється на зуби, а через 48 годин усунути його значно складніше. Тоді наліт перетворюється на зубний камінь, зняти який простою зубною щіткою стає вкрай складно. Навіть у найкорисніших продуктах, які ми споживаємо, є шкідливі для емалі речовини.
  • "Зуби мудрості" лікар вважає непотрібними. Радить видалити їх, якщо вони приносять дискомфорт.
У однієї пацієнтки такий зуб почав прорізатися, коли їй було 29 років. Температура підскочила до 38,5, щока дуже опухла. Знімок показав, що зуб поліз у бік щелепи, бо зверху для нього було замало місця. Довелося під загальним наркозом розрізати ясна й видаляти зуб. Лікар Бірюков стверджує, що "зуби мудрості" були потрібні, коли первісні люди їли тверду і сиру їжу. Тоді щелепи у людей були більші за розміром, простіше було пережовувати м`ясо. З часом, коли люди почали вживати м'якшу їжу, щелепа зменшилася.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також