Приберіть сіль зі столу

1237 0

Ми у соцмережах:

Приберіть сіль зі столу

Сіль — це не проста приправа до їжі, яку ми використовуємо щодня. Однак, вживаючи її, ми забуваємо про те, що кількість солі повинно бути помірним. Дослідники стверджують, що 75% всього населення планети споживає занадто багато солі. У трійку країн, де переїдають, потрапила і Україна.

Масштабний аналіз Американської асоціації досліджень серцевих захворювань, охопив жителів майже 190 країн і проводився протягом двадцяти років (з 1990 по 2010 рік). Перевищення рекомендованих норм споживання солі було зафіксовано в 181 країні. Найбільш близький до оптимального рівня споживання солі зафіксований в Африці — жителі Кенії й Малаві їдять приблизно по 2000 мг солі в день (стільки і рекомендують лікарі). У той же час жителі США "обходяться" 3600 мг, а в Казахстані цей показник взагалі перевищує 6000 мг. Найбільшу кількість смертей, викликаних захворюваннями, пов'язаними з надмірним споживанням солі, зафіксовано в Росії, Єгипті і в Україні. Добова норма солі — приблизно 15 грамів, причому в цю кількість входить і хлористий натрій, що міститься в продуктах: у м'ясі та рибі, в хлібі і овочах, в сирі та крупах. Фахівці в області харчування орієнтовно підрахували, що в продукти, що становлять середній добовий раціон людини, входить близько 10 грамів солі. Отже, на підсолювання страв залишається 5 грамів або приблизно пів чайної ложки. Сіль, яку ми з'їдаємо з їжею, йде в організмі на підтримання сталості сольового складу крові, осмотичного тиску в клітинах і міжклітинної рідини, водно-сольового обміну. І в цьому сенсі сіль — благо. Але, на жаль, багато додають у страви сіль у кількостях, що значно перевищують потреби організму. Любителі солоного не обмежують себе в таких стравах і закусках, як солені огірки, солена риба, оселедець, солені гриби. Більше того, часто, ще навіть не спробувавши страву, вони вже досолюють її. Сіль, що надходить в організм у надмірній кількості, завдає шкоди і здоровій, і тим більше хворій людині. Відомо, що надлишок натрію сприяє затримці рідини в організмі, він ніби притягує воду. В результаті збільшується об'єм циркулюючої крові, що, в свою чергу, створює велике навантаження на серце. Чи треба доводити, наскільки це шкідливо людям, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, зокрема, ішемічну хворобу серця, або тим, хто переніс інфаркт міокарда. Не менш небезпечний надлишок солі і тим, хто страждає на гіпертонічну хворобу. Адже натрій підсилює спазм судин, через що артеріальний тиск значно підвищується. Шкідливий надлишок солі і при хворобах нирок, наприклад, при хронічному гломерулонефриті, коли порушується виведення натрію з організму і з'являються набряки. Надлишок солі в їжі відіграє чималу роль у розвитку сечокам'яної хвороби. Протипоказана сіль у великій кількості і при багатьох інших захворюваннях, в тому числі при різних запаленнях, ожирінні, глаукомі, захворюваннях центральної нервової системи, шкірних та інших хворобах.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також