Пристрасті навколо пам’ятників тривають

1926 0

Ми у соцмережах:

Пристрасті навколо пам’ятників тривають

На початку 90-х років пам’ятник Миколі Кузнецову від міськвиконкому перенесли у скромніше місце — на вул.Ясну, до колишнього музею-квартири радянського розвідника. Та невдовзі музею не стало — це приміщення приватизував підприємець С.Шабалін, залишивши лише пам’ятну дошку про події війни.

Кузнецова перенесуть на кладовище На початку 90-х років пам’ятник Миколі Кузнецову від міськвиконкому перенесли у скромніше місце — на вул.Ясну, до колишнього музею-квартири радянського розвідника. Та невдовзі музею не стало — це приміщення приватизував підприємець С.Шабалін, залишивши лише пам’ятну дошку про події війни. В самому ж приміщенні розташувалась фірма, яка займається будівельно-опоряджувальними та реставраційними роботами. Зрозуміло, що бюст Кузнецову з поминальним вінком біля підніжжя з загального ансамблю випадає — справа від нього стоять машини, які в цьому місці зручно паркувати, зліва — виставлені зразки покрівельних матеріалів. Міська ветеранська організація не раз зверталась до міської влади із пропозицією перенести погруддя Миколи Кузнецова на Дубенське меморіальне кладовище, на Алею слави, де стоять погруддя інших Героїв Радянського Союзу. Та й керівництву будівельної фірми бюст, видно, таки заважає — бо підприємець навіть погодився взяти на себе витрати, пов’язані з його перенесенням. Тож це питання скоріше господарське, ніж політичне, й було винесене на розгляд депутатів міськради. Але фракція «Наша Україна», вважаючи Кузнецова не героєм, а провокатором, почала наполягати, що цьому бюсту місця у Рівному взагалі немає і нехай би свердловці, якщо їм дорога пам’ять про земляка, приїхали сюди і... купили погруддя. Зі Свердловська, до речі, кілька років тому уже приїздила делегація з проханням віддати погруддя, але тоді депутати з особливими патріотичними почуттями їм відмовили: нічого, мовляв, вивозити за кордон наш метал. Зрештою, після шквалу дебатів рішення про перенесення бюста Кузнецова на Дубенське кладовище депутати більшістю голосів таки прийняли.

На бюст Олеко Дундичу збиратимуть гроші Щодо Олеко Дундича, то тут «нашоукраїнці» не сперечаються: хоч і червоний командир, але ж християнин, треба на його могилі, що у парку ім.Шевченка, замість викраденого і понівеченого бронзового погруддя хоч хреста поставити. Голова обласної організації НРУ Валентин Королюк навіть пропонував це зробити за партійні кошти. Натомість єдиний комуніст у міськраді Сергій Полоцький запропонував інше — звернутись до громадськості з проханням зібрати кошти на відновлення бюста Олеко Дундичу. З цим і погодилась більшість.

Пам’ятник Бульбі-Боровцю — без місця Монументу «Молода революція», що стоїть з радянських часів навпроти готелю «Мир», знайшла заміну депутатська фракція «Наша Україна». Вони пропонують до 100-річчя командира УПА Тараса Бульби-Боровця поставити тут йому пам’ятник. Щоправда, депутати чомусь забули, що на одній із попередніх сесій було вже прийнято рішення встановити тут монумент на честь 10-річчя Незалежності України. Про це їм нагадали і запропонували знайти інше місце — тим більше, що часу достатньо, п’ять років залишилось до ювілею командира УПА. А загалом питання увіковічнення пам’яті Тараса Бульби-Боровця депутати з’ясували без взаємних образ і надзвичайних змагань у знаннях про історичну роль цієї особи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також