Приватизований газопровід

2071 0

Ми у соцмережах:

Приватизований газопровід

Ще донедавна мешканці села Городище Рівенського району, щоб приготувати їжу, змушені були купувати газ у балонах. Про централізоване газопостачання керівники області та народні депутати селянам розповідали на словах. Що ж, обіцяного люди так і не дочекалися. Довелося прокладати газ за власні кошти. Для кожного мешканця Городища це задоволення обійшлося досить дорого, як на їхні статки — від 2 до 4 тисяч гривень. Більшості довелося навіть позалазити у борги і кредити. Тому тепер, коли постало питання про підключення до газопроводу мешканців сусідніх сіл та дачних масивів, вони виступили проти цього і спробували завадити планам «Рівнегазу». Щоправда, поки що все обійшлося тільки суперечкою.

Ще донедавна мешканці села Городище Рівенського району, щоб приготувати їжу, змушені були купувати газ у балонах. Про централізоване газопостачання керівники області та народні депутати селянам розповідали на словах. Що ж, обіцяного люди так і не дочекалися. Довелося прокладати газ за власні кошти. Для кожного мешканця Городища це задоволення обійшлося досить дорого, як на їхні статки — від 2 до 4 тисяч гривень. Більшості довелося навіть позалазити у борги і кредити. Тому тепер, коли постало питання про підключення до газопроводу мешканців сусідніх сіл та дачних масивів, вони виступили проти цього і спробували завадити планам «Рівнегазу». Щоправда, поки що все обійшлося тільки суперечкою. Ще минулого понеділка представники «Рівнегазу» розвісили у Городищі декілька оголошень про те, що з 24 квітня на два дні відключать газ. Мотивували це необхідністю провести планові профілактичні роботи. А вже наступного дня до центра села приїхав автобус із 30 робітниками, які з самого ранку ходили від хати до хати і перекривали газ. Людям говорили те ж саме, що було надруковано на папірці-оголошенні, єдине, що змінилося, — це терміни. Робітники обіцяли перекрити газ не на два дні, як повідомлялося раніше, а всього на декілька годин. Справжню ж причину, чому біля газопроводу в селі у вівторок зранку з’явилися працівники з лопатами та екскаватор, селянам ніхто не повідомив. Лише згодом з’ясувалося, що за дозволом нинішнього голови селищної ради працівники «Рівнегазу» проводили не профілактику, а звичайне підключення до газопроводу мешканців сусідніх сіл та дачних масивів. Зважаючи на те, що для прокладання газової труби у спільний сільський «казанок» складалися лише мешканці Городища, а решта не витратила жодної копійки, такі дії викликали обурення громади села. Втім, на настрої людей ні працівники «Рівнегазу», ні голова сільської ради, який з’явився там на декілька хвилин і одразу поїхав геть, не зважали.

Коментарі Петро Мамчур, колишній голова Городищенської сільської ради: — Щоб домогтися газифікації нашого села, мені довелося чимало разів побувати в кабінетах і керівників району, і керівників області. Був навіть такий період, коли тричі на тиждень їздив до столиці. Втім, бажаних результатів це не дало. Єдиним, хто частково допоміг нам, був народний депутат Павло Сулковський, за сприяння якого нам виділили 700 тисяч гривень на прокладання центральної газової труби. Решту коштів, а це майже два мільйони гривень, мешканцям Городища довелося викласти з власної кишені. Тепер же, коли газ до села провели, дачники, будинків яких біля нашого села втричі більше, ніж у Городищі, самовільно поврізалися у нашу трубу, при цьому не давши людям жодної копійки. Ми неодноразово з ними говорили на цю тему, доходило навіть до сварок, але вони навіть і слухати не хочуть. Не дали результату і звернення до керівників області та органів прокуратури. Нам порадили стягувати ці гроші через суд. Тепер нам принесли якісь папірці про те, що будуть проводитися профілактичні роботи. Насправді ж це з легкої руки нашого сільського голови та керівництва «Рівнегазу» проводиться врізка, або як нам вже тепер пояснили, «закольцовка» з іншим газопроводом. Я не дивуюся, що селяни обурюються. По-перше, ми хочемо, щоб ті люди, які самовільно врізалися у прокладену за наші гроші трубу, теж здали свою частку, а по-друге, невідомо, чи після цієї так званої профілактики не впаде у газопроводі тиск газу. Петро Павлюк, голова Городищенської сільської ради: — Завчасно у селі були розвішені оголошення, тобто людей попередили. До самих же робіт з врізки газопроводу я відношення не маю. Рік тому було відповідне рішення сільської ради про врізку газопроводу з Бармаків. Але через те, що була зима, рішення було тимчасово призупинено. Зрештою, наскільки мені відомо, люди там теж ведуть газ за власні кошти. Ігор Генега, дільничний майстер ВАТ «Рівнегаз»: — Про те, що будуть проводитися профілактичні роботи, ми попередили людей заздалегідь. Окрім цих робіт, ми проводимо врізку в трубу для газифікації нового житлового масиву. Від цього тиск у трубі аж ніяк не впаде, оскільки перед проведенням цих робіт було зроблено необхідні розрахунки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також