Про що скриплять суглоби?

6023 0

Ми у соцмережах:

Про що скриплять суглоби?

З настанням холодів або сирості багато хто зі здивуванням дізнається, що в нього є… суглоби. Це ті самі «сполучення» кісток, які раптом починають нити та скрипіти. Артрит, артроз — що краще? Все гірше, скажуть знемагаючі від суглобових болів люди, і матимуть рацію. Але попри це, відмінності необхідно знати, оскільки лікують ці хвороби по-різному.

Артрити — ціла група захворювань, при яких виникає первинне запалення суглоба, інколи одного, часто відразу кількох. Причина — в порушенні імунітету, хвороба розвивається повільно, а приводом для її виявлення може стати переохолодження, невинна застуда, стрес. Виникають артрити в різному віці, але найбільш тяжкий і небезпечний — ревматоїдний — найчастіше уражає людей у найбільш працездатному віці, від 30 до 50 років. Жінки хворіють утричі частіше за чоловіків, оскільки жіночі статеві гормони посилюють запалення. При артриті суглоб гарячий, припухлий, важкорухомий. Якщо його не лікувати, це може довести до інвалідності протягом одного-двох років. Артрози — також група захворювань, але вони починаються зі змін тканин суглоба, найчастіше вікових, або після травми. Поступово накопичуються мікротравми хряща, що вистилає суглоб, виникає біль, обмежуються рухи. А вже потім нерідко виникає запалення. З артрозом також найкраще йти до лікаря відразу, а не займатися самолікуванням — тоді шанс на одужання набагато вищий.

Зняти біль — півсправи Звичайно, для хворого головне — щоб лікар допоміг зняти суглобовий біль, часом нестерпний. І для цього в лікуванні захворювань суглобів широко використовуються нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ) — давно відомі диклофенак, ібупрофен і нові — целекоксіб, німесулід. Але помилково вважати, що вони виліковують хворобу. Лікують і артрити, й артрози зовсім інші ліки — так звані базисні препарати. Для артритів базисними ліками є імуносупресори — препарати, що нормалізують активність імунної відповіді (метотрексат, лефлуномід, інфліксімаб, рітуксімаб). Для лікування артрозів використовуються хондропротектори, тобто препарати, що містять компоненти хряща (глюкозамін, хондроїтин), а також ліків з рослинної сировини — витяжки сої і авокадо. Препарати гіалуронової кислоти вводять прямо у хворий суглоб за допомогою ін’єкцій.

Поради на щодень Найголовніше — суворо дотримуватися рекомендацій лікаря. При хронічних захворюваннях суглобів важливо регулярно приймати ліки, не пропускати візитів до лікаря. Будь-яке загальне запалення може стимулювати запалення в суглобах, тому будьте обережні, намагайтеся не хворіти на застуди та уникайте контактів iз інфекційними хворими. Уникайте переохолодження, тримайте суглоби в теплі. Але не захоплюйтеся і зігріваючими процедурами — вони також можуть викликати загострення. Не можна мало рухатися, але й надлишок фізичних навантажень небезпечний. Необхідне повноцінне збалансоване харчування, але рекомендації їсти більше страв із желатином (на кшталт желе, холодцю тощо) — це міф, на стані суглобів це ніяк не позначається.

Вітаміни для… колін Хворим, які потерпають від ревматоїдного артриту, слід регулярно приймати вітамін С, вважає Роберт Девіс, професор фізіології з Пенсільванського коледжу ортопедичної медицини. Якщо протягом дня приймати близько 500 мг, це не перевищує норму, але достатньо, аби стан поліпшився. Спробуйте виключити з раціону помідори, баклажани й усі види перцю, за винятком чорного. Є дані, що вони можуть викликати алергічну реакцію, тобто відповідь імунітету, яка й лежить в основі запалення суглобів. Скоротіть споживання олії та маргарину. Дослідження показали, що олії з високим змістом омега-6— жирних кислот можуть посилювати запалення суглобів. Два види олії мають низький вміст жирних кислот омега-6: рапсова й оливкова. Їх можна споживати помірно. Включайте до свого харчування овочеві соки, які зменшують болі в суглобах: морквяний, селеровий, капустяний. Однак спершу порадьтеся зі своїм лікарем.

Від малих до старих Прийнято вважати, що проблеми з суглобами виникають у немолодому віці. Це не так. Артрити, особливо ревматоїдний, можуть уражати в будь-якому віці, навіть зовсім маленьких дітей. Молодшають і артрози — лікарі пояснюють це тим, що ми менше працюємо фізично, зате часто безграмотно навантажуємо свої суглоби при заняттях спортом, підніманні вантажів тощо. Виникають травми, потім у травмованому суглобі розвивається артроз.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також