Про свіжість яйця розкаже його шкаралупа

4780 0

Ми у соцмережах:

Про свіжість яйця розкаже його шкаралупа

Подорожчання яєць напередодні Великодня не буде, запевняють продавці рівненського ринку. Яйця уже подешевшали, тож ціна від нинішньої може "підскочити" хіба що на копійок п'ять за штуку. Від чого залежить ціна яйця та як обрати найсвіжіше, не розбиваючи шкаралупу, знає продавець продуктового ринку Ніна Соколова.

Жінка у цій торгівлі вже не один десяток років. Каже, у минулі роки ціна на яйця перед Великоднем підвищувалася за два-три тижні. Тоді вони дорожчали на одну-дві гривні за десяток, найдешевші коштували 9 гривень. Нині ж найнижча ціна на ринку — 7 гривень, а в супермаркетах можна знайти і за 5 гривень 40 копійок за десяток. Продавець пояснює це тим, що у різних постачальників ціна різниться: на ринок потрапляють яйця переважно з Тернополя та Радивилова, а в супермаркети — з Києва. Тим часом ціни на домашні яйця нині коливаються від 12 до 15 гривень за десяток.

Темні кури несуть міцніші яйця

— Люди зараз часто вдома розводять тих же породистих курей, так званих несучок, що й фермери, і не секрет, що так само годують їх кормом з різними біодобавками, — розповідає п. Ніна. — Проте домашні яйця дорожчі, бо вважається, що курка, яка більше "гуляє" у дворі і шукає собі різний природний корм, несе смачніші яйця, з більш насиченим жовтком. Відрізнити яйце звичайної курки від породистої легко за його забарвленням. Так, яйця породистих курей мають або дуже темну шкаралупу, або білосніжну, залежно від забарвлення породи. Темні яйця завжди міцніші від світлих незалежно від корму, яким годують курей. Тому люди їх частіше купують. Білим яйцям покупці надають перевагу лише перед Великоднем — щоб пофарбованими вони гарніше виглядали. Тим часом на ціну колір ніяк не впливає. Тут важливий розмір. Розрізняють чотири категорії яєць: С2, С1, С0 та В — від найменших до найбільших відповідно. Такі позначки можна побачити на кожному фермерському яйці разом із назвою господарства. Приміром, маркування "Крупець С0" означатиме, що яйце привезли з радивилівської ферми і його розмір трохи менший від найбільшого. Перевіряють яйця на ринку щовівторка — продавці відбирають по десять штук і несуть їх у лабораторію. Там їх досліджують на сальмонельоз.

Чим менше яйце, тим смачніше

Щоб вибрати свіже яйце, його достатньо роздивитися та потрясти, радить п. Ніна: — Свіже яйце має матову та дещо шершаву шкаралупу. Якщо на ній з'явився блиск, значить, цей продукт уже не першої свіжості. Однак таке можливо і якщо на шкаралупу потрапив білок з розбитого яйця. Тоді блищатиме лише частина шкаралупи. У несвіжому яйці блиск рівномірний. Щоб переконатися у свіжості яйця, його можна також потрясти. Несвіже яйце буде бовтатися. Це пов'язано з тим, що з часом білок у ньому підсихає, і в "тупій" його частині лопається плівочка, утворюючи порожнину. Іноді покупці просять розбити яйце, щоб побачити жовток. У свіжому жовток при розбиванні яйця ніколи не розтікається. Важливий і колір жовтка, він не повинен бути занадто насиченим. Якось нам привозили яйця з червоним жовтком. Я спробувала з ними готувати — замісила тісто для вареників. Воно вийшло дуже гарного жовтого кольору, однак коли вкинула вареники в окріп, колір зник. Думаю, це пов'язано зі спеціальними біодобавками, якими годували курей. Такі яйця люди прозвали "крашеними" і перестали купувати. Свідчити про несвіжість яйця можуть також білі плями біля жовтка. Вони з'являються приблизно через три-чотири тижні після знесення. А от яйця з червоними плямками у білку цілком можна споживати. Великі яйця вважаються не такими смачними, як маленькі. Кажуть, маленькі яйця несуть лише молоді кури, яким ще не виповнилося року. Продавці порівнюють такі яйця з молодими огірками, які завжди смачніші.

"Дайте мені яйце з трьома жовтками"

Таке прохання якось почула п. Ніна від однієї своєї клієнтки: — Жінка розповіла, що вже купувала такі яйця. Це мене дуже здивувало, адже знаю лише двожовткові яйця. Їх несуть кури окремої породи. Такі яйця зазвичай дуже великі, продаються окремо і дорожче. Іноді мене просять продати свіжі яйця для ворожіння. Люди не соромляться зізнаватися, що їдуть, як то кажуть, до "баби". Тоді беруть не одне, а декілька яєць на випадок, якщо у дорозі котресь розіб'ється. Маю також постійного покупця, який приходить по свіжі яйця, бо їсть їх сирими. Каже, щодня випиває одне яйце натщесерце, щоб краще себе почувати. Перед тим він миє яйце, робить дірку у шкаралупі і з неї й випиває. Сіль не кладе, бо так здоровіше. До речі, я часто раджу своїм покупцям мити яйця перед вживанням. Дехто миє, додаючи у воду оцет. Однак завчасно яйця мити не варто — так вони швидше псуються. Зберігати цей продукт можна до трьох тижнів, і не обов'язково у холодильнику. Головне, щоб температура не перевищувала 20 градусів тепла.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також