Проблеми із зубами? Перевірте ясна!

3274 0

Ми у соцмережах:

Проблеми із зубами? Перевірте ясна!

На жаль, щасливчиків, яким вдалося зберегти зуби здоровими у зрілому віці, не так багато. При цьому багато хто впевнений, що основний ворог голлівудської усмішки — горезвісний карієс. А тим часом серед причин втрати зубів — захворювання ясен.

Гінгівіт

Так називається поверхневе запалення ясен. Зазвичай гінгівіт — це хвороба тих, хто неправильно чистить зуби. Якщо ви приділяєте цьому заняттю недостатньо часу або користуєтеся дуже м'якою зубною щіткою, на зубах залишається наліт. Цей наліт — чудове середовище для розмноження хвороботворних мікроорганізмів, які викликають запалення. Іноді гінгівіт виникає в період гормональної перебудови організму — запалення ясен часто виникає у підлітків і вагітних жінок, може бути симптомом нестачі вітамінів і наслідком зниження імунітету. Головні симптоми гінгівіту — кровоточивість і набряки ясен. Іноді набряк може досягати таких розмірів, що ясна закривають половину зуба, починають хворіти, з'являється неприємний запах з рота. Щоб уникнути цих неприємностей, необхідно регулярно відвідувати стоматолога і видаляти зубний камінь. На жаль, повністю видалити зубний камінь та інші відкладення в домашніх умовах досить важко. Якщо хвороба виникла, для лікування використовують антибіотики, препарати для зміцнення імунітету, протизапальні засоби.

Пародонтит

По суті, пародонтит — це запущена форма гінгівіту. Через тривале запалення ясен зуби починають хитатися, краї ясен перестають щільно прилягати до коронки зуба, з'являються так звані кишені, в яких застряють залишки їжі, що посилює запалення. Дуже часто пародонтит стає причиною втрати зубів — запалення призводить до руйнування апарату, який утримує зуб. Лікування пародонтиту — тривалий процес. Після огляду і рентгенівських знімків лікар призначить антибактеріальну і імунозміцнювальну терапію. Справитися із запаленням допомагає промивання ясенних кишень спеціальними розчинами. Іноді, щоб уникнути випадіння зубів, використовують шинування, це допомагає зафіксувати зуби в правильному положенні.

Пародонтоз

Пародонтоз — це атрофічне захворювання ясен, точні причини якого досі не встановлено. Припускають, що хвороба пов'язана з порушенням кровообігу в тканинах ясен, нестачею вітамінів, ендокринними й імунними захворюваннями. Часто пародонтоз розвивається на тлі цукрового діабету, тяжких захворювань печінки, виразкової хвороби шлунка. Деякі фахівці вважають, що пародонтоз може бути наслідком недостатнього навантаження на зуби. Хвороба починається з відчуття свербіння в яснах, появи неприємного запаху з рота, відчуття розхитаності зубів. Потім з'являється підвищена чутливість зубів до гарячої та холодної їжі, оголюється шийка зуба. Якщо процес вчасно не зупинити, пародонтоз може призвести до повної втрати зубів. На жаль, вилікувати пародонтоз неможливо, але розвиток захворювання можна уповільнити. Для поліпшення кровообігу в яснах застосовують масаж і фізіотерапію, призначають вітамінні препарати та інші засоби.

Народна аптечка

Якщо ви стикнулися з проблемою захворювання ясен, без візиту до стоматолога не обійтися, адже домашнє лікування навряд чи дасть хороші результати, а час буде згаяно. А от як профілактичний засіб для зміцнення ясен народні рецепти цілком підходять. Полоскання настоєм шавлії: 1 столову ложку сухої трави шавлії залийте склянкою крутого окропу, дайте настоятися в термосі протягом години, процідіть і охолодіть. Настій шавлії має бактерицидні властивості і не дає розвиватися запаленню. Ще один "природний антибіотик" — календула. Настій сухих квіток використовують для полоскання рота при запальних захворюваннях ясен і для профілактики. 20 г квіток залийте 1 склянкою окропу і поставте на маленький вогонь на 15 хвилин. Стежте, щоб настій не кипів. Для полоскання можна використовувати і куплену в аптеці спиртову настоянку календули. Її розводять теплою водою (1 чайна ложка настоянки на склянку перевареної води). Настій ромашки з давніх-давен використовують для боротьби з гнійними запаленнями. Три столові ложки сухих квіток ромашки аптечної залийте 0,5 літра окропу і дайте настоятися протягом години. Настій процідіть і полощіть ним рот двічі на день.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також