Психологічні розлади: причини, лікування, зв`язок з залежністю

3135 0

Ми у соцмережах:

Психологічні розлади: причини, лікування, зв`язок з залежністю

Людська психіка дуже тендітна. Багато хто цього не розуміє і наївно вважає, що в будь-якій ситуації можна взяти себе в руки, потрібно лише захотіти. Це не так. Людське бажання та цілеспрямованість – це дуже важливо, але не у всіх ситуаціях це допомагає. Тому що є випадки, коли психіці настільки важко, що вона не справляється з тим, що відбувається. І через це починаються психологічні розлади. Це посттравматичний синдром, депресія, різні типи прикордонного розладу, панічні атаки. Все це виникає через стреси.

Стреси можуть бути різними. У сучасних реаліях розлади найчастіше з'являються внаслідок вибухів, пересування під обстрілами, втрати близьких через перестрілки. Йдеться як про цивільних, так і про військових. Але не варто думати, що лише війна може спричинити розлади. Також вони виникають через важкі стосунки з батьками, психологічні травми, пережиті в дитинстві, проблеми з соціалізацією. Розлад може виникнути навіть через те, що людина надто старанно працює і не відпочиває. Великі амбіції та досягнення заохочуються у нашому суспільстві, але не всі розуміють, що постійна напруга, відсутність нормального відпочинку призводить до хронічного стресу. А через нього організм дає збій і психіка потихеньку починає руйнуватися.

Щоб якось упоратися з проблемою, відчути радість (за таких розладів людям стає складно чомусь радіти), багато хто починає пити або вживати наркотики. Людям здається, що їм легшає, але це лише ілюзія. Насправді стан не покращується, а погіршується. Речовини діють мозок, призводять до того, що гормон радості взагалі перестає вироблятися. У результаті людина може відчувати хоч якісь позитивні емоції тільки коли вживає.

Як правильно вчинити

Якщо з'явилося почуття безвиході, думки про суїцид, відчуття того, що нічого не тішить, все дратує, у житті немає сенсу, і воно не залишає місяць – краще звернутися до психолога. Можливо, це сезонна апатія, реакція організму на перенесену хворобу, але краще не ризикувати. Важливо пам'ятати, що психолог та психіатр – це не страшна психіатрична лікарня у Києві. Це місце, де допомагають. Про те, як допомагають, можна прочитати тут: https://mc-spasenie.kiev.ua/lechenie-psixicheskix-rasstrojstv/.

Якщо вже з'явилася залежність, тоді людям готова допомогти клініка для наркозалежних у Києві доктора Кадирова — https://mc-spasenie.kiev.ua/. Там з пацієнтами працюють психологи, які допомагають знайти корінь проблеми та вирішити її. Звертайтесь.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також