Ректори посварились через благодійні внески

7296 0

Ми у соцмережах:

Ректори посварились через благодійні внески

У суді могли зустрітись два ректори — Ігор Пасічник та Василь Гурін, керівники, відповідно, Острозької академії та «водника». А все через те, що Василь Гурін, як пізніше визнав, «обмовився», заявивши, що в Острозькій академії збирають зі студентів благодійні внески — по 1000 гривень. Ігор Пасічник стерпіти цього не міг і публічно почав вимагати від ректора НУВГП вибачення та спростування інформації, погрожуючи судом, заявляючи, що він «порушив всі етичні правила». Василь Гурін з відповіддю не забарився — надіслав офіційний лист колективу Національного університету «Острозька академія» з вибаченням. На цьому конфлікт між ректорами нібито вичерпався. Однак тема благодійних внесків мала продовження. Чи законно збирають благодійні внески — перевірила прокуратура.

А почалося все з того, що студенти почали обурюватись тим, що для погашення боргу університету за теплопостачання з них почали вимагати сплатити зі стипендій благодійні внески. Студент бюджетної форми навчання на ці потреби має сплатити п’ятсот гривень на рік, викладач університету — тисячу. Для таких пожертв у приймальні ректора поставили спеціальну скриньку. Ректор Василь Гурін заявив, що не бачить іншого виходу, бо тарифи на комунальні послуги зросли більш ніж на половину, а грошей їм виділили як і торік. При цьому Василь Гурін зауважив, що така ж ситуація і в інших навчальних закладах: — В усіх вищих навчальних закладах завжди збирають благодійні внески, мінімум по 500 грн., взяти Острозьку академію — до 1000. Благодійні внески збираємо з усіх студентів, і це нормальна схема. Така благодійна схема працює вже кілька років. Минулого року назбирали три мільйони гривень і уже купили 140 комп’ютерів і нові вікна. Студент отримує як мінімум 530 гривень стипендії, то чому він не може брати участі в оновленні свого закладу?! Зі скарг видно, що студенти таки не хочуть брати участі в оновленні закладу за рахунок своїх стипендій. Тож чи законно збирають благодійні внески зі студентів та викладачів Національного університету водного господарства та природокористування — перевірила прокуратура.

Василь Гурін
— Під час перевірки було опитано ректора НУВГП, викладачів та студентів, — розповіла працівник прес-служби прокуратури області Сніжана Сидорук. — Факт вимагання підтвердити не вдалося, оскільки усі опитані наголошували на добровільності внесків. Гроші сплачують до благодійного фонду, який створений у навчальному закладі відповідно до Закону України «Про благодійництво та благодійні організації», через спеціальний рахунок у банківській установі. Жодних скарг з приводу порушення конституційних прав від студентів та викладачів Національного університету водного господарства та природокористування у прокуратуру міста не надходило. Про те, що в навчальних закладах не вистачає коштів на оплату комунальних послуг, в обласному управлінні освіти знають. Там кажуть, що вже направили відповідне звернення до Міністерства освіти України з проханням додати грошей на ці потреби для вищих навчальних закладів. Тим часом начальник обласного управління освіти Іван Вєтров радить керівникам навчальних закладів шукати гроші не у студентів, а з позабюджетних джерел: — Благодійний внесок тому і називається благодійним, що це має бути не примусовий збір грошей, а волевиявлення людини. Ніхто не може заборонити студентам чи викладачам допомогти своєму навчальному закладу фінансово, якщо вони мають таке бажання. Загалом, вищий навчальний заклад, поки питання не вирішено на рівні міністерства, має покривати ці видатки за рахунок позабюджетних коштів. Зокрема, за рахунок грошей, які навчальний заклад заробляє на студентах платної форми навчання. Крім того, у кожного навчального закладу є й ряд інших джерел отримання прибутків, які не заборонені законом. Ректор Острозької академії Ігор Пасічник розповів, з яких джерел в цьому навчальному закладі розраховуються за комунальні послуги: — Ніяких благодійних внесків зі студентів та викладачів у нас ніхто не збирає і ніколи не збирав. Тому якщо пан Гурін публічно перед нами не вибачиться і не спростує озвучену раніше інформацію, ми будемо вимушені звернутись до суду. Цього року вищим навчальним закладам справді важко фінансово. Для прикладу, на покриття комунальних витрат держава забезпечила наш навчальний заклад коштами лише на 25%. Втім, ми ніколи не опустимось до того, щоб з мізерної стипендії студента чи зарплатні викладача вимагати сплачувати благодійні внески. Сподіваємось, що згодом, коли буде переглянутий бюджет, Міністерство освіти України додасть грошей. Якщо ж ні, будемо покривати з позабюджетних джерел. Зокрема, за рахунок меценатів та за гроші, які університет сам заробляє.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також