Після нещодавнього скандалу, коли декілька киян отруїлися в'яленою рибою кіровоградського виробника, купленою в супермаркетах, у столиці тимчасово заборонили її продаж.
Та й в'ялених карасів, лящів і бичків у місцевих торговців менше купувати не стали. Втім, про всяк випадок, епідеміологи радять рівнянам утриматися від купівлі риби та консервованих продуктів на стихійному ринку. Бо сироватки від ботулізму на Рівненщині немає, в Україні її не перереєстровують вже другий рік поспіль. Тобто, якщо захворієш, доведеться терміново шукати ліки за кордоном — хвороба розвивається за лічені години. Ігор Остапенко, начальник міського управління торгівлі та громадського харчування: — Про жодні обмеження на продаж у Рівному в'яленої риби чи інших продуктів не йдеться. У нас поки ситуація спокійна, захворювань на ботулізм не було. На жаль, проконтролювати якість усієї риби, що продається у місті, неможливо — кожну тараньку ж не випатраєш. Любов Грицюта, лікар-епідеміолог ДУ «Рівненський обласний центр лабораторних досліджень МОЗ України»: — З протиботулінічною сироваткою справді велика проблема. Бо хвороба розвивається стрімко, а в медичних закладах та в аптечній мережі сироватки немає. Доводиться родичам пацієнта самим шукати за кордоном дорогу польську або російську сироватку, а лікарі її вколюють на свій страх і ризик, адже жодна з них у нас не сертифікована і невідомо, в яких умовах вона зберігалася. Притому, що й власної, українського виробництва, теж немає. 2014-го та 2015-го у Рівненській області зафіксували п'ять випадків ботулізму, торік — вже десять (постраждали дев'ятеро дорослих та одна дитина). На щастя, летальних випадків не було. У тих десяти випадках токсин потрапляв до людей з придбаною на стихійному ринку копченою рибою, курятиною невідомого походження, домашнім паштетом, тушонкою. Зокрема, домашніми консервами з тюльки отруїлася ціла родина — батьки з дитиною. Тяжкість захворювання залежить від дози токсину, яка потрапила до людини з їжею. Іноді симптоми проявляються вже за кілька годин, а можуть — і через 2-5 діб. Все починається як звичайне харчове отруєння: біль в животі, розлади шлунка, нудота. А згодом у хворого на ботулізм різко погіршується зір (важко читати, з'являється сітка перед очима, двоїння предметів) та стає важко ковтати, змінюється голос. В такому випадку треба терміново звертатися до лікаря, самолікування не допускається. До слова, імунітет до ботулізму не виробляється, тож можна захворіти повторно. Щоб убезпечити себе від ботулізму, не купуйте продукти на стихійному ринку. А домашні м'ясні або рибні консерви перед вживанням слід обов'язково прокип'ятити 10-15 хвилин. Взагалі, усі домашні консерви потрібно зберігати у холодному місці.