Рівенський квас нахвалюють навіть іноземці

2144 0

Ми у соцмережах:

Рівенський квас нахвалюють навіть іноземці

Квас — традиційний напій для Рівного: попит завжди високий, рецепт виготовлення — незмінний впродовж кількох десятиліть, навіть тара однакова — все ті ж бочки жовтого кольору. Лише ціна повільно, та повзе вгору, хоча й тепер залишається цей напій чи не найдешевшим — дві гривні за літр.

— Я продаю квас вже три роки, маю постійних клієнтів — це водії автобусів та маршруток з Луцька, Києва, Житомира... Вони кажуть, що такого смачного квасу, як у Рівному, ще не куштували. Жителі сусідніх будинків теж часто приходять сюди, як вони кажуть, спеціально на квас, — розказує продавець, приватний підприємець Ганна Солтис, яка торгує на автовокзалі. — Сьогодні до мене підходила росіянка, то казала, що наш квас набагато кращий, в них він якийсь кислий. Та й дорожчий. На наші гроші в Росії літр квасу коштує дві гривні сімдесят копійок. Натомість рівняни за напій віддають на сімдесят копійок менше. Тоді як, скажімо, в Черкасах напій коштує 2,2 гривні, в Харкові — 2,25, в Києві — 2,5. — Квас — єдиний в наш час натуральний напій, — зазначає технолог Рівенського заводу продтоварів Галина Гук. — До його складу входять лише натуральні компоненти, такі як цукор, дріжджі, вода та ячмінне сусло. Позитивно про рівенський квас відгукуються гості з Німеччини, Канади. Куштував наш квас і Олександр Пономарьов, коли приїжджав до Рівного, і дуже хвалив. За словами пані Солтис, квас привозять щодня, бочка заповнюється не повністю — на триста-чотириста літрів, саме стільки, щоб продати за день. Напій постійно охолоджений, оскільки зберігається в бочках-термосах. Є при бочці й мийки для миття бокалів, бачок з чистою водою і ще один — для зливання вже використаної. Проте покупці частіше обирають одноразовий посуд, дарма що за нього треба платити окремо. — Квас треба пити, він дуже корисний для здоров’я, — каже лікар-кардіолог Алла Бокшеневич, що саме підійшла до бочки і взяла склянку холодного квасу. — В ньому містяться вітаміни і мікроелементи, що посилюють обмінні процеси, очищують шлунок і кишечник. За якістю рівенського квасу постійно здійснює контроль міська санстанція. Завідувачка відділення гігієни харчування Надія Стичишина запевняє: квас нормальної якості і відповідає усім вимогам. «Квасний» сезон щороку настає з кінця квітня — початку травня і триває аж до середини жовтня. Бочковим квасом місто забезпечує Рівенський завод продтоварів, у минулому — завод безалкогольних напоїв, якому вже близько сорока років. Не так давно у підприємства з’явився новий власник, який, проте, не став змінювати ні рецепт і технологію виготовлення квасу, ні колектив, який його виробляє.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також