Рівне «росте» під землю

2054 0

Ми у соцмережах:

Рівне «росте» під землю

Яма, на яку переворилася Театральна площа в Рівному, окрім численних нарікань мешканців міста, схоже, нарешті зацікавила і владу. «Я вже думав, що ту яму доведеться засипати», — зізнався днями міський голова Рівного Володимир Хомко. Але будівельники, ніби відчуваючи цю зацікавленість, з настанням весни і самі стали активнішими. Вони владу заспокоїли — гроші для продовження робіт у них є, отож яму в центрі міста закопають самі, попередньо облаштувавши там, як і планувалося, два входи під землю. Та й сама площа до кінця року отримає нове покриття. Щоправда, тимчасове — якщо все буде добре із грошима, то будівельники знову підуть під землю, щоб наступного року відкрити торговельний центр.

Та це все — в перспективі. А вже цього липня «Фірма «Одяг» обіцяє нас приємно здивувати: паркан нарешті знесуть, і перед очима рівнян постане новий ансамбль — розвернутий до майдану Короленка Будинок одягу з новою назвою, яка поки що не розголошується.

Під майданом Короленка буде підземелля… В оновленому ансамблі, центральною фігурою якого був і залишиться Свято-Воскресенський собор, знову знайде своє місце пам’ятний камінь, поставлений колись там до річниці виходу в світ першого Кобзаря. До свого другого встановлення камінь зберігається в краєзнавчому музеї. Усе приміщення буде оснащене автономною системою опалення та кондиціонування. На першому поверсі Будинку одягу відкриється ресторан швидкого харчування «МакДональдс». У грудні президент АТЗТ «Фірма «Одяг» Олександр Оверчук планує відкрити підземний торговий центр, який простягнеться під майданом Короленка від Соборної до житлового будинку за Будинком одягу. Перша черга цього проекту, згідно з розробленою у 2007 році кошторисною документацією, обійдеться в близько 40 мільйонів гривень. Реконструкція майдану Короленка — це «соціальне навантаження» на фірму, крім цього, міська влада поклала на «Одяг» ще й ремонт каналізаційних систем та реконструкцію частини системи водопостачання. Друга черга цього проекту передбачає розширення торгових площ приблизно утричі, зокрема, надбудову в Будинку одягу третього поверху, після цього — продовження підземного торгового центру від майдану Короленка під вул.Соборною до готелю «Україна». — У 2007 році, перед тим як розробляти проект реконструкції центральної частини міста, ми представили містобудівній раді свою маркетингову концепцію, — розповів Олександр Оверчук, — і вона визнала нашу пропозицію доцільною. Тоді ми взялися за сам проект. А щодо того, чи варто спускатися під землю, то така тенденція розбудови міст в усьому світі: міста «ростуть» вгору (багатоповерхівки) і вниз (паркінги, громадські місця та заклади торгівлі), вшир розростаються повільніше.

…під Театральною — також Назустріч зусиллям «Фірми «Одяг» прокладатиме дорогу під землею від уже діючого підземного торгового центру через Театральну площу компанія «Інтергалбуд». Улітку минулого року на площі почали вести розкопки археологи, оскільки це історична частина міста. Наприкінці року археологи закінчили свої розкопки, і з 1 квітня, як повідомив директор «Інтергалбуду» Степан Возняк, будівельники взялися до роботи. — Працюватимемо у дві чи й у три зміни, — каже п.Возняк. — Якщо не виникне несподіваних перешкод, здати об’єкт плануємо у червні-липні наступного року. Цьогоріч планується зробити два входи до майбутнього підземного торгового центру під площею Театральною. Входи мають бути зліва і справа від театру, біля пам’ятника Уласу Самчуку та на місці сходів до пасажу «Театральний». На площі перед театром зроблять нове покриття. Але тимчасове, на період будівництва під землею. Копати під Соборною перед театром планують вже наступного року. Мешканці міста матимуть підземний перехід, інвестор — нові торгові місця. Після повного закінчення будівництва Театральну площу покриють гранітними плитами. Як повідомив начальник управління капітального будівництва міста Олег Герман, на погодженні в Державтоінспекції перебуває проект організації дорожнього руху на частині вул. Соборної від готелю «Україна» до Будинку одягу, адже в цьому місці вулиця звужується, і пустити транспорт, закривши її половину, буде неможливо. Зі слів п.Германа, проект загалом схвалений, але до нього будуть зауваження.

Що викопали археологи? — Ми дослідили частину ділянки, на якій планується будівництво, заглибилися на 4,5 метра, - розповів директор Рівненської філії охоронної археологічної служби Інституту археології Академії наук України Богдан Прищепа. - Це приблизно XV століття, часи середньовіччя. Ранні знахідки бідні, переважно глиняний посуд. Далі — цікавіше. Відкопали скарб зі 100 монет різних держав першої половини XVII століття, там є колишні польські, шведські, литовські гроші. Також відшукали бронзові та низькопробні срібні ювелірні вироби, ножі, підкови, чимало глиняних виробів та кахлів до печей, багато інших речей. Усі знахідки передано в краєзнавчий музей, ми їх відчищаємо та аналізуємо. Місце, де зараз стоїть театр, було колись болотистою низиною; будівлі, а ми дослідили їх близько тридцяти, стояли ближче до вулиці. Загалом вважаю, що на цій ділянці археологічні об’єкти досліджені, будувати можна, про що ми зробили відповідний висновок.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також