Рівненський священик розповів, що таке Батьківська субота

16053 0

Ми у соцмережах:

Рівненський священик розповів, що таке Батьківська субота

Батьківська субота . Що потрібно нести до церкви і як поминати померлих розповів отець Рівненської єпархії УПЦ, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом, Олександр Іллін.

 Повідомляє «Рівне. Голос церкви.»

- Отче Олександре , скажіть, які особливості потрібно знати православній людині, йдучи до церкви на поминальну батьківську суботу?

- Хліб на помин душі і поминальні записки нести до церкви можна вже з вечора п'ятниці, хто не встигне , тоді хай приходить на богослужіння у суботу. Як правило, не всі у цей день несуть хліб , дехто просто подає записки і в цьому немає нічого поганого, це допустимо . Записки написати можна безпосередньо у храмі, де видадуть ручки, папірці . Записувати імена потрібно у родовому відмінку і подавати на молитву варто лише людей хрещених у православній вірі і якщо вони не закінчували життя самогубством.

В церкву не несуть алкоголь і м'ясні продукти . Можна принести на помин крупи, борошно (для просфор), рослинне масло, сіль, цукор, печиво і цукерки.


- Якою молитвою моляться за померлих ?

- Насправді , це досить обширна тема і потребує багато часу для пояснення , тому що у православному молитвослові є чимало молитов , які читаються для поминання померлих . Найпростіша з них звучить так : « Памяни , Господи , души усопших раб Твоих.» Далі ми називаємо імена своїх родичів за яких хочемо помолитися.

- Скажіть , отче, а як християнам варто проводити поминальну батьківську суботу ?

- Цей день для кожної віруючої людини має розпочатись у храмі. Святий Августин в одній із своїх праць написав: «Не можна заперечувати, що душі померлих отримують полегшення завдяки побожності своїх живих родичів, коли ті складають за них жертву Посередника або коли в церкві дають милостиню».

Усе своє земне життя нам варто пам‘ятати , що колись і ми покинемо цей світ і добре було б , аби було кому й за нас помолитись , тому , йдучи у цей день на поминальну службу , беріть своїх дітей , вчіть та розповідайте про важливість молитви за померлих.

У наших предків була традиція після богослужіння відвідувати могили родичів на кладовищі, думаю , це було б доречно і тепер.

- Отче Олександре , а що дає наша молитва померлим ?

- Ми єдине тіло в Христі, тому живемо в єдиній спільноті, яка охоплює небо і землю. Церква — спільнота більша, ніж ми думаємо. До неї належать живі та померлі, великі святі та непомітні люди. Ми підтримуємо одне одного понад смертю. Це означає, що ми можемо прикликати в молитві наших покровителів та святих, а також померлих, про яких ми віримо, що вони вже з Богом. Однак це ще не все. Ми можемо допомогти молитвою нашим померлим, які перебувають там, перед дверима невідомості .


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також