Рівнянок безкоштовно вакцинуватимуть від небезпечного папіломавірусу, який викликає рак шийки матки

6196 0

Ми у соцмережах:

Рівнянок безкоштовно вакцинуватимуть від небезпечного папіломавірусу, який викликає рак шийки матки

Вперше у Рівному за кошт міського бюджету закуплять вакцину від небезпечного вірусу папіломи людини, який є причиною появи раку шийки матки. Ще торік мешканці міста масово підтримали цю ініціативу в рамках програми Громадського бюджету. Адже ліків від ВПЛ не існує, і лише вакцинація є способом захиститися від хвороби, яка може призвести до раку.

Рак шийки матки є четвертим за поширеністю онкологічним захворюванням у жінок. Згідно з даними Національного канцер-реєстру України, у 2021 році на Рівненщині зареєстрували 81 випадок раку шийки матки, а 34 хворі жінки - померли.

- Рак шийки матки діагностують переважно у молодих жінок до 30 років. У більшості випадків хворобу виявляють вже запізно, бо жінки не проходять регулярні щорічні обстеження у гінеколога, які дозволяють виявити новоутворення на початковому етапі. На жаль, кожна четверта українка помирає від РШМ. Саме тому можливість безкоштовної вакцинації від ВПЛ як профілактики раку є надзвичайно важливою ініціативою для збереження здоров’я рівнянок, - розповідає Валентина Худоб’як, кандидат медичних наук, акушер-гінеколог центру планування сім’ї та репродукції людини КНП «Пологовий будинок» РМР.

На сьогодні вакцинація проти вірусу папіломи людини є єдиним способом захистити свій організм від цього вірусу і його страшних наслідків. Доведено, що вакцина від ВПЛ на 90% зменшує ризик розвитку раку шийки матки. За міжнародними протоколами, вакцинувати дівчат необхідно ще у віці 10-12 років, до початку статевого життя. Але так само щеплення проти папіломавірусу людини актуальне і для жінок, які ведуть активне статеве життя.

- Найкраще робити це щеплення ще до початку статевого життя, бо цей вірус передається саме статевим шляхом. Проте щепитися можна навіть, якщо зараження вже відбулося, тоді вакцина допоможе боротися з вірусом папіломи. Для повноцінного захисту потрібно ввести три дози з певним інтервалом: нульову, через місяць та через 6 місяців. Протипоказань до щеплення практично немає. Тут діють ті самі правила, що і при вакцинації від інших хвороб: щоб не було підвищеної температури, ознак гострої респіраторної вірусної інфекції. Важка алергічна реакція, наприклад, анафілаксія, - протипоказання до введення другої дози. Єдине, треба розтермінувати в часі введення вакцини проти папіломавірусу людини та вакцини проти COVID-19, рекомендований інтервал - мінімум 14 днів - додає Валентина Худоб’як.

Якщо вірус уже потрапив в організм, то це не означає, що людина 100-відсотково захворіє на рак шийки матки. За умови, що жінка має сильний імунітет і відсутні супутні інфекційні захворювання, вірус папіломи може самостійно ліквідуватися протягом 6-12 місяців. Але зараження ВПЛ, особливо високоонкогенними 16 і 18 штамами, значно підвищує ризик виникнення раку шийки матки.

За словами головної лікарки міського пологового будинку Світлани Муравської, підготовка до реалізації проєкту вже почалася. А сама вакцинальна кампанія має стартувати восени:

- На сьогодні у рамках громадського бюджету за кошти міста проводиться закупівля квадривалентної вакцини Гардасил для профілактики високоонкогенного вірусу папіломи людини. Проводити безкоштовну вакцинацію дівчат та жінок планується від вересня і до кінця поточного року. Тож запрошуємо усіх бажаючих зробити собі або своїй дитині таке щеплення, яке в майбутньому убезпечить жіноче здоров’я від смертельної хвороби. Записатися на вакцинацію можна буде у реєстратурі Центру надання амбулаторної допомоги жіночому населенню при пологовому будинку по вул. Медичній, 7 у Рівному за номерами: 097 9715171, 093 0338806 або 62-97-28.

Зроблене щеплення зовсім не означає, що жінці більше не потрібно періодично проводити обстеження у гінеколога. Адже найпростіший спосіб зберегти здоров’я – не нехтувати превентивними медоглядами у лікарів.

Олена РАКС.

 

 

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також