Рослини створять у квартирі курорт

3466 0

Ми у соцмережах:

Рослини створять у квартирі курорт

Учені радять: у приміщенні, де люди проводять багато часу, треба мати не менш як три кімнатні рослини. Вибирати домашні квіти варто не тільки за красою, але й за корисністю. У міських квартирах потрібні рослини, які очищають повітря від пилу, мікробів і токсичних речовин, збагачують його киснем, насичують корисними ароматами і фітонцидами. І слід знати, що є рослини, які більше користі принесуть на кухні, де, як правило, підвищена вологість, духота і гар. Є такі, які допомагають оздоровити атмосферу в кабінеті — знімають негативний вплив електромагнітного випромінювання від комп’ютера, сканера, телевізора. А є кімнатні квіти, які дуже корисно вирощувати в спальні.

Хлорофітум — чемпіон з оздоровлення приміщень Такі рослини корисні для поглинання формальдегіду, що виділяється з синтетичних матеріалів у квартирі. А якщо в квіткові горщики покласти активоване вугілля, очисні властивості хлорофітуму збільшуються у декілька разів. Цей «санітар» вбиває також шкідливі бактерії. До речі, не випадково хлорофітуми ніколи не уражаються шкідниками. Рослина невибаглива, легко розмножується — досить відокремити «діток» від довгого стебла, просто увіткнути їх у вологу землю, і вони тут же приймуться і почнуть пускати коріння. Поливати його треба нечасто, але рясно, особливо влітку. Якщо поставити хлорофітум на кухні, він діятиме ефективніше за дорогі очисники повітря — очистить приміщення від шкідливих окисів газу і запахів за декілька годин.

Фікус очищає повітря від токсинів Місце для нього — кухня або кімнати, вікна яких виходять, наприклад, на автостраду або промзону. Ідеально підходить для кухні глянсове листя фікуса: воно затримує велику кількість пилу, але його зручно мити і протирати. Фікус допоможе також зволожити повітря і наситити його киснем. Тільки важливо знати, що фікуси виділяють кисень вдень при сонячному світлі, а ось вночі поглинають його. Тому їх не варто ставити в спальні, а тим більше в дитячій. Рослина віддає перевагу освітленим місцям, але не прямим сонячним променям. Полив — помірний. Восени і взимку нерідко скидає здорове листя через надмірне перезволоження. Тому досвідчені квітникарі радять взимку не поливати рослину, а тільки обприскувати листя.

Герань рекомендується тримати в спальні Корисні сполуки, що виробляються пеларгонією (така наукова назва герані), мають заспокійливу дію, що дуже важливо при стресах і безсонні. Також виділяє біологічно активні речовини, вбиваючи стафілококи і стрептококи, дезінфікує приміщення і відгонить мух, так що і на кухні вона буде цілком доречна. Тим більше, що герань має властивість ніби всмоктувати вогкість і чад, очищати і освіжати приміщення із застояним запахом, «кислим». Рослина невибаглива, легко розмножується. Світлолюбна — найкраще тримати на підвіконні, на сонячній стороні. У теплу пору року вимагає рясного поливу. Практично не уражається хворобами і шкідниками.

Лавр убиває мікроби Лавр корисно вирощувати в спальні. Цей невеликий вічнозелений чагарник вбиває мікроби і благотворно впливає на людей, які страждають на серцево-судинні захворювання, спазми кишечнику і жовчних шляхів. Лавр світлолюбний, добре росте тільки в сонячному місці. Рослина легко піддається стрижці, зазвичай йому надають кулястої форми.

Алое — «швидка допомога» Алое вночі виділяє кисень і поглинає вуглекислий газ, тому йому саме місце в спальні. А ще він знімає наелектризованість у квартирі. Плюс алое — справжня швидка допомога вдома: промиті листки можна прикласти до рани, що кровоточить або інфікована. Сік алое допомагає при головних болях і застуді.

І від бактерій рятують, і повітря зволожують Учені встановили, що в повітрі приміщень, де росте мирт звичайний, хвороботворних мікроорганізмів удвічі менше, ніж там, де його немає. А антибактеріальні властивості амарилісу, агапантусу, зиферантесу, гіпеаструму, драцени настільки сильні, що від їхніх летючих фітонцидів деякі бактерії гинуть швидше, ніж від фітонцидів часнику. Аспарагуси поглинають важкі метали. Водно-газовий обмін у квартирі здатні поліпшити рослини з великим листям — дифенбахія, антуріум, філодендрони. За допомогою квітів можна добитися підвищення вологості повітря. Квіти, яким потрібно багато вологи, зазвичай повертають її через листя. Це фіалки, цикламени, папороті. Підвищують вологість також абутилон, афеляндра, гібіскус, азалія. Серед кімнатних рослин є й отруйні — наприклад, олеандр і дифенбахія.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також