За минулий тиждень у Рівному різко збільшилась кількість хворих на сальмонельоз — зареєстровано 14 випадків, тоді як за попередній тиждень — лише один. Серед тих, хто захворів, — п’ятеро дітей, які не відвідують навчально-виховні заклади, та три сім’ї, дві з яких разом відпочивали на природі.
Хворі споживали сирі курячі яйця, смаженого карася, курку печену домашнього приготування. Всі ці харчі були придбані на ринках. А також вживали ковбасу копчену, привезену з Одеси, та стегенця курячі домашнього приготування, придбані в магазині «Продукт» на вул. Княгині Ольги. З цих сирих курячих стегенець, відібраних вдома у захворілих, працівники бактеріологічної лабораторії ДЗ «Рівненська міська СЕС» виділили сальмонелу ентерітідіс. Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею (96–98%), а також контактно-побутовим шляхом, який переважає серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених. Викликається різними мікробами роду сальмонел, які довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі. Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз, або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться сальмонели. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи. Захворювання розвивається через 6-71 годину після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися — тоді людина є джерелом зараження для навколишніх, але сама не страждає. Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювота. Пронос починається пізніше, ніж блювота. Випорожнення рясні, кал смердючий, швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком. Щоб запобігти захворюванню, потрібно м’ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки; качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто; не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей; кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити; для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування; молоко перед вживанням кип’ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках; продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С; дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях, передбачених для цього.